11 voedingsmarkten in Rome

Wil je graag van dichtbij kennismaken met het dagelijkse leven in Rome? Bezoek dan een voedingsmarkt, er zijn er verschillende verspreid over de stad. Sommige zijn de hele dag open, andere enkel in het weekend of in de voormiddag. Naast verse groenten en fruit vind je er ook vis en schelpdieren, vleesproducten, verse pasta, planten en bloemen en diverse eetkraampjes met street-food. Om je picknick of lunch samen te stellen, ben je hier op de juiste plaats. Supervers, niet duur en tips voor receptjes krijg je er gratis bij.

Onderstaande opsomming is maar een persoonlijke selectie van het volledige aanbod. Ontdek alle markten op mercatidiroma.com.

Campo de’ fiori

Wellicht de bekendste van alle markten in het centrum en heel geliefd bij toeristen. Hier vind je elke voormiddag (behalve zondag) een levendige voedingsmarkt hoewel er ook steeds meer kraampjes met toeristenprullaria een plekje innemen. In de middeleeuwen was het plein de plek voor openbare executies, op oude prenten is de galg te zien. Het centrale standbeeld van Giordano Bruni herdenkt de 16de -eeuwse vrijdenker die vervolgd werd door de paus en hier op de brandstapel stierf (meer lezen).

Mercato Testaccio

Deze overdekte voedingsmarkt is de vervanger van de bekende historische markt in openlucht op Piazza Testaccio. Omwille van hygiënemaatregelen werd de openluchtmarkt gesloten en verhuisden de marktkramers in 2012 naar deze moderne overdekte hal. Er zijn ongeveer 100 kramen waaronder een twintigtal eetkramen met local street-food, een ware attractie. In deze wijk stond ooit het slachthuis (vandaag musea, unief en kantoorgebouwen). Er is dus al van oudsher een link met vleeswaren en de lokale keukenspecialiteiten. Naast voeding zijn er ook enkele non-food kramen met schoenen, kledij en boeken. Elke dag open tot 15u, gesloten op zondag.

Mercato S. Cosimato

Een openluchtmarkt in het hart van de wijk Trastevere op Piazza di S. Cosimato. Het driehoekig plein is genoemd naar de kerk met bijhorend klooster en ziekenhuis S. Cosimato. Kleine maar gezellige markt met vooral groenten en fruit.

Mercato dell’ Unità

Niet ver van metrohalte Ottaviano vind je Mercato dell’ Unità, een van de bekendste, grootste en oudste voedingsmarkten in Rome. Meer dan 270 kramen met naast groenen en fruit ook vleeswaren, pasta, vis, brood en wijnstanden. De markt bestaat al sinds 1928, werd overdekt in 2009 en met 175 kraampjes een van de grootste voedingsmarkten in Italië. Elke voormiddag open, gesloten op zondag.

Mercato Trionfale

Vlakbij de Vaticaanse musea precies tussen metrohaltes Cipro en Ottaviano en amper op 1 km van de Mercato dell’unità vind je de Mercato Trionfale in een modern gebouw uit 2009.

Nuovo Mercato Esquilino

Hou je van een mix van culturen en bijhorende voeding? Dan moet je in de wijk Esquilino zijn. Langs de treinsporen niet ver van Termini vind je een overdekte voedingsmarkt grenzend aan Piazza Vittorio Emanuele II. Je vindt er Indische kruiden, Arabische specialiteiten, traditionele Afrikaanse ingrediënten en Zuid-Amerikaanse kraampjes die vlot wisselen tussen Italiaans en Spaans. Sinds de jaren dertig was het een openluchtmarkt in en rond de piazza. Sinds 2001 is de markt verhuisd naar deze overdekte locatie. Ronddwalen in deze markthal heeft iets van een Arabische soek. Heel wat restaurants in Rome komen hier hun inkopen doen! Daarom is de markt elke dag geopend vanaf 5u. Gesloten op zondag.

Mercato Campagna Amica

Vlakbij Circo Massimo aan de voet van de Aventino heuvel vind je sinds 2009 een moderne innovatieve markt. Deze hippe hal staat voor biologisch gekweekte producten. Geen plastic zakjes hier als verpakking maar je eigen boodschappentas of een composteerbaar zakje. Hier komen de lokale producenten rechtstreeks hun waren verkopen zonder tussenschakels. Van het veld op je bord dus. Naast groenten en fruit kun je er ook fruitsappen, wijn en bier, lokale kazen, fijne vleeswaren, olijfolie en vers brood proeven. In een hoek van de markt is er een kleine keuken waar je terecht kunt voor een snelle hap. Enkel open in het weekend (8u-15u).

Mercato Piazza Epiro

Niet ver van de Porta Latina, een stadspoort in de Aureliaanse muur vind je de overdekte markt op Piazza Epiro, ook wel Mercato Latina genoemd. Onder de bekende bezoekers de voetballer F. Totti en de (inmiddels overleden) acteur A. Sordi. Ooit een historische openluchtmarkt maar sinds 2007 gevestigd in deze overdekte hal met 56 kraampjes waaronder kruiden, zaden, bloemen, groenten en fruit, vers brood en pasta, kaas, vis en vlees. In deze wijk vertoef je echt uitsluitend tussen de Romeinen. Elke voormiddag geopend, gesloten op zondag.

Mercato Monti

In Via Baccina in de wijk Monti in het hart van het centrum van Rome vind je Mercato Monti. Deze markt was op sterven na dood met enkel nog een slager en een kruidenier. De historische markt is gevestigd in een overdekte hal uit de fascistische periode gebouwd op resten van gebouwen uit de keizertijd. Er werden o.a. fraaie mozaïeken gevonden tijdens de opgravingen en constructie van de markthal. Dankzij een heropleving van de buurt werd de markt nieuw leven in geblazen en vinden wijkbewoners en toeristen hun weg opnieuw naar de marktkramen. Hier vind je alles voor de keuken: vlees en vis, pasta, sauzen, groenten en fruit, kruiden, olijfolie en wijn. Er is ook een boeken- en speelgoedwinkel voor kinderen. Elke voormiddag geopend, zonder gesloten.

Mercato Nomentano

Langs Via Nomentano in de gelijknamige wijk vind je niet ver van het museum MACRO de Mercato Nomentano, een overdekte markthal op Piazza Alessandria. Het gebouw dateert uit 1926 en is opgetrokken in Umbertijnse stijl door architect A. D’Arcangeli. Er zijn fraaie smeedijzeren hekken in Liberty stile en let ook op de gevelversieringen zoals de wolvin die de tweeling voedt en Sabijnse vrouwen met manden vol fruit op hun hoofd. Deze historische markt heeft het een tijdje moeilijk gehad met tal van lege marktkramen. Proef hier aan het kraampje van Quinzi zijn beroemde gevulde kip met 22 smaken. Verder groenten en fruit, vis, vleeswaren en bloemen. Sinds 2016 waait hier een nieuwe wind. Er is een koffiebar bijgekomen waar je ook belegde broodjes kunt bestellen, gratis internet en gezellig tafeltjes om een pauze te nemen. Elke dag open tot 15u, gesloten op zondag.

Mercato Via Passino

In het hart van de volkswijk Garbatella vind je sinds 2013 op het kerkplein de overdekte markt Via Passino. Deze markt kwam er nadat de marktkramers van de boerenmarkt op het terrein van het slachthuis in de wijk Testaccio naar hier verhuisden op zoek naar een overdekte locatie. Dit gebouw was al meer dan 10 jaar gesloten ter renovatie en de markt die hier vroeger was gevestigd, verhuisde naar Via di S. Galla. Zo telt de wijk Garbatella nu twee voedingsmarkten. Het principe van de boerenmarkt blijft behouden. Lokale producenten uit de hele regio brengen seizoensgebonden producten aan de man zonder tussenschakels. Een van de grootste kramen is een visstand met vis en schaaldieren uit Terracina (Lazio). Enkel geopend in het weekend (gesloten in augustus).