De Area Sacra di Largo Argentina

Op Largo di Torre Argentina vind je de archeologische site “Area Sacra di Largo Argentina” met o.a. de resten van vier antieke tempels. Sinds juni 2023 is de site (eindelijk) toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Area Sacra di Largo Argentina

De naam van het plein heeft niets vandoen met Argentinië. Argentina is afgeleid van het Latijnse Argentoratum, de oude naam voor Straatsburg. In 1503 bouwde de pauselijke ceromoniemeester J. Burckardt uit Straatsburg hier een palazzo. De toren op de hoek van het plein is wat er vandaag nog overblijft uit die tijd.

In 1929 liet Mussolini hier de hele middeleeuwse wijk afbreken om een groter plein te verkrijgen zodat het toenemend verkeer meer ruimte kreeg. Tijdens de bouw van het plein werden de resten van vier tempels uit de Romeinse republiek blootgelegd alsook een deel van de Porticus van Pompeius en hoofd en armen van een enorm standbeeld.

De vier tempels zijn op het plan aangeduid met letters A, B, C en D. We weten niet 100% met zekerheid wat de namen van deze tempels zijn maar waarschijnlijk is tempel A gewijd aan Giuturna, tempel B gewijd aan Fortuna huiusce diei, tempel C aan Feronia en tempel D aan Lares Permarini. Bij de bouw van de laatste tempel werd een straat met tufstenen tegels gelegd.

Area Sacra di Largo Argentina

Na de verwoestende brand van 80 werd een nieuwe vloer uit travertijn gelegd bovenop de gehavende oude tegels en werden de portieken van de tempels verhoogd.

Area Sacra di Largo Argentina

In de 5de eeuw n.C. werden de tempels verlaten en werd er een klooster gebouwd. Binnen tempel A werd een kerk opgetrokken gewijd aan San Nicola die ook “de’ Calcarario” en later “de’ Cesarini” werd genoemd. Een deel van de apsis (12de eeuw) is vandaag nog zichtbaar.

la Torre del Papito

Danzij de gulle giften van modehuis Bulgari konden er renovatiewerken plaatsvinden waarbij een houten wandelpad doorheen de site werd gebouwd zodat het publiek de site kan bezoeken. Hoewel je de site al jaren vanop straat kunt bekijken, is het afdalen tot het niveau van de oudheid toch een speciale belevenis en een echte aanrader.

Er werden ook twee expositieruimtes ingericht onder het straatniveau die een groot aantal vondsten tonen die gevonden werden tijdens de opgravingen.

Praktisch: elke dag geopend behalve maandag. Toegang betalend (€5). Er is een kassa in de toren maar je kunt ook een ticket online aanschaffen.