De Casa di Goethe

Op de eerste verdieping van een palazzo aan de Via del Corso (nr 18) vind je het museo della casa di Goethe. Het appartement waar de Duitse dichter, schrijver, staatsman en filosoof Goethe verbleef kun je bezoeken. Het is tevens de zetel van de Arbeitskreis selbständiger Kultur-Institute e. V. (AsKI) di Bonn in Rome.

Casa di Goethe

In 1786 begint Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) aan zijn levensdroom: op 3 september vertrekt hij per postkoets op reis, bestemming Italië! De reis duurde bijna twee jaar en hij was laaiend enthousiast over de fraaie landschappen, de natuur en de bezochte plaatsen. Hij bracht de meeste tijd door in Rome (“Ja, eindelijk ben ik in deze hoofdstad van de wereld!”).

Casa di Goethe

In deze flat waarin Goethe aanvankelijk incognito samen met de schilders J. H. W. Tischbein, J. G. Schütz en F. Bury woonde, is sinds 1997 het enige Duitse museum in het buitenland gevestigd.

Goethe in het raam van zijn flat (Tischbein)

Er is een permanente tentoonstelling “Goethe in Italië” maar ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen over het thema van de Duits-Italiaanse culturele uitwisseling.

Casa di Goethe

Het palazzo was lang eigendom van de familie Bracci. In 1948 liet de laatste erfgenaam het gebouw na aan de Mensa Vescovile di Civita Castellana. In 1973 werd het Goethe-museum geopend op de tweede verdieping. Negen jaar later moest het museum al sluiten wegens gebrek aan financiële middelen. Enkele jaren later krijgt het AsKI de opdracht een nieuw museum in Rome op te richten. In 1990 kocht het de hele eerste verdieping. In de daaropvolgende jaren volgden grote restauratiewerkzaamheden.

Casa di Goethe

De zalen van de permanente tentoonstelling vertellen het verhaal van Goethes Italiaanse reis en zijn verblijf in Rome aan de hand van brieven, schilderijen, tekeningen, boeken en historische documenten. Er zijn o.a. originele tekeningen van Jakob Philipp Hackert, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein en Christoph Heinrich Kniep. Ook zijn er moderne werken te zien zoals Andy Warhols portret van Goethe, een werk van Luigi Ontani en een sculptuur van Andreu Alfaro.

Casa di Goethe

Een zaal herbergt een bibliotheek met een collectie boeken van R. W. Dorn met eerste edities van werken van Goethe, geschiedenis en culturele betrekkingen tussen Duitsland en Italië. Andere boeken bevinden zich op de tweede verdieping waar zich ook de bibliotheek van de Vereniging van Duitse Kunstenaars bevindt.

Casa di Goethe

Meer info: https://casadigoethe.it/it/. Toegang betalend. Op zondag gratis geleid bezoek (excl. toegangskaartje).