De Galleria d’arte moderna di Roma Capitale

In een pand aan via Francesco Crispi nr 24 vind je de Galleria d’arte moderna di Roma Capitale, een vrij klein maar interessant museum van de stad Rome.

Galleria d’Arte moderna di Roma Capitale

Sinds de start in 1925 heeft het museum een bewogen geschiedenis achter de rug. De oorspronkelijke collectie gaat terug tot 1883 toen de stad Rome op de Internationale Tentoonstelling van Schone Kunsten enkele kunstwerken aankocht om het Romeinse artistieke milieu te documenteren.

De eerste locatie voor de collectie was Palazzo Caffarelli op het Campidoglio. Het werd later omgedoopt tot “Galleria Mussolini” in 1931, in 1938 gesloten en weer heropend in 1949 in Palazzo Braschi aan de Piazza Navona. Tijdens de sluiting geraakte een deel van de werken verspreid in overheidsgebouwen als decoratie voor kantoren.

Galleria d’Arte Moderna

In 1963 verhuisde de collectie naar het Palazzo delle Esposizioni aan Via Nazionale maar werd opnieuw gesloten in 1972 wegens werken aan het gebouw en dit voor langere tijd. Ondanks de sluitingen bleef de stad werken aankopen en groeide de collectie ook dankzij talrijke schenkingen.

Galleria d’Arte Moderna

In 1989 kreeg de collectie tijdelijk een plekje in de voormalige Peroni-brouwerij, een mooi voorbeeld van industriële archeologie in de wijk Nomentano dat na de verhuis van de brouwerij naar een nieuw complex grondig werd gerestaureerd.

Pas in 1995 werd het huidige museum geopend in het voormalige karmelietenklooster in Via Francesco Crispi dat verbonden was aan de kerk S. Giuseppe a Capo le Case, die daarvoor werd gerenoveerd.

In 2003 werd het museum opnieuw gesloten voor een langdurige restauratie met heropening in 2011.

Het museum bezit ongeveer 3000 werken waaronder vooral schilderijen maar ook beeldhouwwerk en schetsen. Er wordt telkens in een beurtrol een selectie van 150 werken tentoongesteld uit 19de tot midden 20ste eeuw.

De werken vallen onder genres en auteurs uit die periode: o.a. realisme, symbolisme, divisionisme en de Romeinse School. We zien werken van o.a. Giorgio de Chirico, Giorgio Morandi, Renato Guttuso, Mario Mafai, Giacomo Balla, Gino Severini, Giuseppe Capogrossi, Alberto Savinio.

Toegang betalend. Meer info: https://www.galleriaartemodernaroma.it/