De Giardino delle Cascate

Ten zuiden van het centrum ligt een apart en uniek gebied: de wijk EUROPA, ook gekend onder de naam “EUR” gelegen tussen Via Laurentina en de Tiber. EUR is de afkorting van Esposizione Universale di Roma en stond in ‘35 synoniem voor de organisatie van de Wereldtentoonstelling van ‘42. Het terrein was ideaal gelegen tussen het centrum en de zee langsheen de in ‘28 aangelegde snelweg naar Ostia, Via Cristoforo Colombo. Het paste allemaal in het plaatje om de stad Rome verder uit te breiden tot helemaal aan de kust. Lees meer in de Romewandeling EUR(OPA).

Lago dell’EUR

Het Lago dell’Eur is een groot artificieel meer dat de hele zuidkant van de wijk inneemt. Aan beide kortste randen van het meer staan twee enorme kantoorgebouwen: aan de ene kant ENI en aan de andere kant Banca di Roma.

Lago dell’EUR

Over het meer zijn twee hoge bruggen gebouwd (Via C. Colombo) om het autoverkeer doorheen de wijk te loodsen. Precies tussen die twee bruggen aan de Passeggiata del Giappone vind je de Giardino delle Cascate, een aparte tuin langs het meer met klaterende watervallen. Uit veiligheidsoverwegingen is de tuin geopend van 7u tot 17u30.

Giardino delle Cascate

De tuin werd ontworpen in 1961 door Raffaele De Vico en is een van de weinige voorbeelden in Rome van een openbare moderne landschapstuin. Het domein is 42.000 m2 en bestaat uit twee delen. Onderin vind je twee grote watervallen met zijkanalen en twee rotondes van cipressen. Bovenin een sectie met kronkelende wandelpromenades.

Giardino delle Cascate

Amper een jaar later werd de tuin gesloten voor het publiek en werd het domein enkel nog sporadisch gebruikt als filmset.

Na meer dan 50 jaar verval en verwildering werd in 2017 besloten om de tuin te renoveren en terug open te stellen voor het publiek. We zien grote waterpartijen, fonteinen, kliffen en een aanplant van verschillende plantensoorten. De grote fonteinen zorgen voor extra zuurstof in het aanpalende meer.

Tijdens de heropening werd tevens het herstel van de voetgangersbrug ingehuldigd: de ponte Hashi van Zagari. Hashi betekent letterlijk brug in het Japans. De brug verbindt de oevers en gaat over de centrale waterval en zorgt zo voor eenheid in de tuin en aansluiting met het meer.

Let op: de fonteinen worden af en toe stilgelegd wat een bezoek meteen een pak minder spectaculair maakt. Wanneer de fonteinen precies wel/niet geactiveerd worden is moeilijk te achterhalen.