Het kerkje S. Bonaventura al Palatino ligt aan een doodlopend straatje goed verstopt op de Palatijn waar duizenden toeristen nietsvermoedend langslopen. Deze kerk bezoek je niet toevallig. Je moet doelbewust de steile Via di S. Bonaventura nemen die start aan de Via Sacra net naast de ingang van het Parco archeologico del Colosseo met de kolossale Arco di Tito voor je neus.

Al snel gaat het steil bergop en kun je tussen de tralies van het hek rond het Parco een blik werpen op het Forum Romanum. Eens voorbij de kerk S. Sebastiano al Palatino draait het scherp naar links. In de bakstenen muur is een kruisweg verwerkt met ingebouwde kapelletjes waarbij achter lelijke roosters werk van A. Bicchierai uit de 18de eeuw te zien is.

Achter deze muur bevindt zich de Ex Vigna Barberini, een deel van het Parco waar vandaag wat wijnstokken worden verbouwd. Door het hek kun je een blik werpen op dit vrij verlaten deel van het Parco.
De kerk is gewijd aan de heilige Bonaventura uit Bagnoreggio, een plaatsje in het noorden van de regio Lazio. De man leefde in de 13de eeuw en werd toen algemeen overste van de orde der Franciscanen. Hij werd kardinaal en een van de belangrijkste theologen uit zijn tijd. Hij schreef o.a. een biografie over S. Francisus van Assisi. Hij wordt gevierd op 15 juli.
De kerk werd gebouwd in 1675 in opdracht van kardinaal F. Barbernini op de resten van een antieke cisterne die verbonden was met het aquaduct van keizer Claudius. Ze kreeg de bijnaam “alla Polveriera” omdat ze op een plek staat waar ooit een buskruitfabriekje stond (in de 16de eeuw).

De kerk werd gerenoveerd in de jaren ’30 van de 19de eeuw dankzij giften van de familie Torlonia. Midden in de eenvoudige gevel is een beeld van de heilige verwerkt. Het interieur bestaat uit een schip met 2 zijkapellen en 2 zijaltaren. Het lichaam van de heilige Leonardo da Porto Maurizio wordt in de kerk bewaard.

De barokke kunstenaar Giovanni Battista Benaschi schilderde voor de kerk een Annunciatie, een Kruisiging en de Heilige Michael die rebellerende engelen verslaat. Op het hoofdaltaar bevindt zich een schilderij met als thema de Ontvangenis, werk van F. Micheli uit Camerino. Door zijn charmante ligging op de Palatijn is de kerk zeer in trek voor trouwfeesten. Een bruiloft in deze kerk moet zelfs maanden op voorhand gereserveerd worden.