De S. Andrea al Quirinale

S. Andrea al Quirinale

Vlak naast het palazzo del Quirinale staat een beroemde barokke kerk gebouwd opgedragen aan de heilige Andreas. Deze kleine kerk kennen we als de S. Andrea al Quirinale maar ze wordt ook wel de S. Andrea al Noviziato genoemd omdat het de eerste zetel van de noviziato della Compagnia di Gesù was.

S. Andrea al Quirinale

De kerk werd ontworpen door Bernini tussen 1658 en 1670 in opdracht van paus Alexander VII en kardinaal Camillo Pamphili, neef van paus Innocentius X. In de kerk ligt de koning van Sardinië C. Emmanuel IV begraven.

S. Andrea al Quirinale

Aan de voorgevel is er een halfronde trap met een monumentaal portiek bekroond met het indrukwekkende wapenschild van Pamphili.

S. Andrea al Quirinale

De plattegrond van de kerk is ellipsvormig. Het is een verwijzing naar de elliptische baan die planten afleggen in de ruimte. Door te werken met een ellips in plaats van een cirkel lijkt de ruimte breder dan ze in werkelijkheid is.

Er zijn geen echte zijkapellen maar wel ondersteunende ruimtes. Alle aandacht gaat naar het hoofdaltaar. Naast het hoogaltaarstuk, een Martelaarschap van de heilige Andreas door G. Courtois, zijn er drie schilderijen van Baciccio.