De Via Severiana

Heb je de de thematische Romewandeling (17 km) langs de oude heirbaan “Via Appia Antica” al ontdekt? In en rond Rome zijn er nog meer stukken van antieke heirbanen terug te vinden. In dit artikel gaan we op zoek naar de Via Severiana.

Via Severiana

Neem in stazione Roma Ostiense de lijn Roma-Ostia en stap af in de laatste halte “Cristoforo Colombo”. Dit is tevens het eindpunt van de Romewandeling “Lido di Ostia”. Achter het station ligt een uitgestrekt natuurdomein “Parco urbano Pineta di Castel Fusano” deel van het “Riserva Naturale Statale del Litorale Romano”. Hier vind je enkel bossen, duinen en een netwerk van smalle wandelpaadjes.

Neem een stukje Via Cristoforo Colombo en sla dan rechts af Viale di Castel Porziano tot aan het kruispunt Piazzetta Del Cinghiale (infobord, rustplaats met fontein). Wandel nog een klein stukje verder tot je aan een soort kruispunt komt met een infobord aan een ijzeren hek. Dit is de Via Severiana die ooit Portus (het huidige Fiumicino) met Anzio en Terracina (aan de kust in Lazio) verbond. De weg werd genoemd naar keizer Settimio Severo die een veel ouder wandelpad liet bestraten in 198 n.C..

Via Severiana

Het originele traject was 80 Romeinse mijl (ongeveer 118 km) en is terug te vinden op de bekendste kaart uit de oudheid, de “Tabula Peutingeriana”. De aanleg van de heirbaan leverde de ingenieurs in die tijd heel wat moeilijkheden op. Er waren toen talrijke moerassen en heel wat rivieren monden uit in zee. Om deze obstakels te overwinnen, werd gebruik gemaakt van houten pylonen in de grond die opgevuld werden met stenen en zo een soort verhoogde dijken vormden waarop de heirbaan liep. Vandaag is van die moerassen niets meer terug te vinden want ze werden in de loop der jaren gedumpt.

De heirbaan werd aangelegd om bouwmaterialen zoals kalk uit de bergen naar de haven van Ostia te brengen. Maar al snel werd ook de omgekeerde richting populair bij de Romeinse adel om via deze weg gemakkelijk hun villa aan zee te bereiken. Van de originele baan zijn er slechts weinig fragmenten overgebleven. Het stukje dat je hier vindt is in feite het best bewaarde gedeelte. Verderop zijn er wel nog stukken van het traject maar dan zonder de straatstenen.

Aan je linkerkant is een klein stukje dat doodloopt aan Via Cristoforo Colombo. Sla dus rechts af en ga door het openstaande hek. Een heel stuk verderop vind je de resten van de zogenaamde Villa di Plinio met mooie mozaïeken, echter niet vrij te bezoeken (enkel via aanvraag met gids). Recent onderzoek wijst uit dat de resten eigenlijk behoren tot de Villa di Ortensio en dat de Villa di Plinio zich verderop bevindt in Castel Porziano. Let onderweg op de kleine mijlpalen langs de weg met opschrift VS (Via Severiana).

Via Severiana

Sla rechts af Via dei Transatlantici die je terug naar de Lungomare aan zee brengt. Stap terug naar de halte Cristoforo Colombo of neem de bus naar het centrum Van Lido di Ostia.


Website: www.riservalitoraleromano.it/venue/la-via-severiana/