Drukte in Rome

Rome en bij uitbreiding Italië staan al jaren in de top tien van meest geliefde en bezochte vakantiebestemmingen ter wereld. Voor corona behoorde het Colosseum nog bij de meest bezochte archeologische sites ter wereld met ongeveer zeven miljoen bezoekers per jaar.

De keerzijde van de medaille is uiteraard de drukte en het overtoerisme dat dit met zich meebrengt. Lange wachtrijen, overvolle vuilbakken, rondslingerend afval, overvolle metrostellen, … het lijstje is bekend en we zien het ook in Venetië, Barcelona, Amsterdam of Brugge.

Toch is het best mogelijk om Rome te bezoeken zonder al te veel last te hebben van de grootste drukte. Enkele tips en aanbevelingen:

De periode

De paasperiode plus de maanden mei, juni en september zijn de drukste tijden. Het weer is zachter dan in de zomermaanden juli en augustus maar toch warm genoeg om fijn in T-shirt buiten te zitten. Wat uiteraard heel veel mensen kan bekoren. Kun je heel goed de hitte verdragen, ga dan in augustus. De stad is vrij leeg omdat de meeste Italianen naar de zee of de bergen zijn gevlucht. Is mooi weer niet zo belangrijk, kies dan een rustige maand zoals januari, februari of maart.

De highlights

Iedereen wil tijdens zijn eerste reis naar Rome graag het pantheon, het Colosseum én het Vaticaan bezoeken. Aangezien het overgrote deel van de bezoekers er zo over denkt, zul je hier altijd het meeste volk aantreffen. Bezoek ze daarom zo vroeg mogelijk op de dag (bij opening), ofwel in een rustige maand of laat ze gewoon links liggen voor een volgende keer als de rij te lang is.

Het openbaar vervoer

De meeste bezoekers kiezen consequent voor de metro om zich te verplaatsen in Rome. Nochtans rijdt de tram in eigen bedding en kun je via een uitgebreid tramnetwerk een groot deel van de stad bereiken met hetzelfde ticket. Ben je in Rome tijdens het hoogseizoen (zie “periode” hierboven), vermijd dan de metro te nemen tussen 8u en 9u, tussen 12u en 13u en tussen 17u en 18u. De kans is groot dat je als sardientjes in een blik komt vast te zitten. Daarbuiten is het wel druk maar beduidend minder. Het drukst en dit de hele dag door in beide richtingen is het stukje Termini-Colosseo (lijn B) en het stukje Termini-Flaminio (lijn A).

Horeca

Neem je een ontbijtje op z’n Italiaans in een bar? Dan hoort de drukte er ’s morgens gewoon bij. Voor de barman is dit dagelijkse kost en hij zal je niet negeren. Een cappuccino met cornetto eet je staand aan de bar. Het aanbod restaurants in Rome is overweldigend, je zult geen honger lijden. ’s Avonds staan er bij bepaalde eettenten lange wachtrijen. Dat is in Rome de normaalste zaak van de wereld. Romeinen vinden het niet erg om te wachten tot er een tafel vrij komt. Vind je dit niet aangenaam? Kies dan een ander restaurant of ga eten voor 21u als de Romeinen nog niet aan avondeten denken.

Musea

Sinds corona werken bijna alle musea in Rome met een online ticketing systeem. Je kunt zo niet alleen je ticket bestellen en betalen maar ook een vrij tijdslot kiezen. Op die manier kunnen musea de bezoekersstromen perfect in de hand houden. Soms is online bestellen iets duurder (vaak een euro extra administratiekosten) maar toch een aanrader bij de grote musea omdat je zo de lange wachtrijen vermijdt (Galleria Borghese, Colosseum, Vaticaanse musea, Capitolijnse musea, …). Sommige kleine musea hebben zelfs de kassa bij de ingang afgeschaft en kun je enkel nog bezoeken met een online ticket.

Ticketje kopen in Termini

Tenslotte nog twee kleine tips voor station Termini. Om een treinticket te kopen hoef je niet aan het loket aan te schuiven. Kies een van de vele roodgrijze automaten in de hal. Je betaalt er cash of met de bankkaart en je kunt verschillende talen kiezen op het schermpje. Voor de supersnelle trein kun je kiezen tussen de automaten van ITALO of Trenitalia.

In de gang van het treinstation naar de metro staan enkele automaten om een ticketje openbaar vervoer te kopen. Hier staan vaak lange wachtrijen, het werkt als een magneet. Neem enkele meters verderop de trap naar Piazza dei Cinquecento (waar de bussen vertrekken). Hier staan verschillende automaten op jou te wachten!


→ Lees ook: de beste reistijden om te wandelen in Rome.