Rome en bij uitbreiding Italië staan al jaren in de top tien van meest geliefde en bezochte vakantiebestemmingen ter wereld. Voor corona behoorde het Colosseum nog bij de meest bezochte archeologische sites ter wereld met ongeveer zeven miljoen bezoekers per jaar.

De keerzijde van de medaille is uiteraard de drukte en het overtoerisme dat dit met zich meebrengt. Lange wachtrijen, overvolle vuilbakken, rondslingerend afval, overvolle metrostellen, … het lijstje is bekend en we zien het ook in Venetië, Barcelona, Amsterdam of Brugge.

Toch is het best mogelijk om Rome te bezoeken zonder al te veel last te hebben van de grootste drukte. Enkele tips en aanbevelingen:
Inhoud
De periode
De paasperiode plus de maanden mei, juni en september zijn de drukste tijden. Het weer is zachter dan in de zomermaanden juli en augustus maar toch warm genoeg om fijn in T-shirt buiten te zitten. Wat uiteraard heel veel mensen kan bekoren.
Kun je heel goed de hitte verdragen, ga dan in augustus. De stad is vrij leeg omdat de meeste Italianen naar de zee of de bergen zijn gevlucht. Is mooi weer niet zo belangrijk, kies dan een rustige maand zoals januari, februari of maart.
Check even het lijstje met de officiële feestdagen in Rome. Op vrije dagen is het altijd druk in Rome omdat veel mensen uit omliggende steden en dorpen naar de stad trekken.
Heilig Jaar
In de recente kerkgeschiedenis vinden de Heilige Jaren in Rome om de 25 jaar plaats plus in de jaren die herinneren aan de leeftijd waarop Jezus stierf: (1933 [1900 + 33] en 1983 [1950 + 33]). Het eerstvolgende Heilig Jaar is 2025, daarna is 2033 aan de beurt. Voor het Jubeljaar 2025 verwacht men 45 miljoen pelgrims en toeristen. De Italiaanse regering wil twee miljard euro uittrekken voor de voorbereiding en uitvoering. De drukte beperkt zich niet tot Vaticaanstad. Bezoekers die speciaal voor het Heilig Jaar komen nemen uiteraard ook het openbaar vervoer, boeken hotels en restaurants, … Bezoek je Rome in 2025 kies dan een van de wintermaanden en vermijd Vaticaanstad in zijn geheel.
De highlights
Iedereen wil tijdens zijn eerste reis naar Rome graag het pantheon, de Trevifontein, het Colosseum, de Spaanse Trappen én het Vaticaan bezoeken. Aangezien het overgrote deel van de bezoekers er zo over denkt, zul je hier altijd het meeste volk aantreffen. Bezoek ze daarom zo vroeg mogelijk op de dag (bij opening), ofwel in een rustige maand of laat ze gewoon links liggen voor een volgende keer als de rij te lang is. De Trevifontein en de Spaanse Trappen zijn ook mooi na zonsondergang (zonder volk).
Vaak druk:
- Sint-Pietersplein (aanschuiven voor de basiliek)
- Vaticaanse musea
- Colosseum en Foro Romano/Palatino
- Trevifontein
- Pantheon
- Galleria Borghese
- de metro
Soms druk:
- Spaanse trappen
- Piazza Navona
- Piazza del Popolo
- Capitolijnse musea
Minder druk: de rest van Rome 🙂
Online boeken
Reserveer en betaal een museum (zeker de erg populaire zoals de Vaticaanse, het Colosseum en het Pantheon) op voorhand online, dan kun je de wachtrij aan de kassa overslaan en tevens een bezoekuur reserveren.
Opgelet: boek steeds via de website van het museum, dat is de enige correcte prijs. Als je zoekt via Google (of een andere zoekmachine) kom je vaak eerst terecht op gesponsorde links naar dure boeking-sites die soms wel het dubbele van de prijs vragen. Ook heel wat reisbloggers laten zich sponseren en linken in hun blogs naar dure boeking-sites.
Het openbaar vervoer
De meeste bezoekers kiezen consequent voor de metro om zich te verplaatsen in Rome. Nochtans rijdt de tram in eigen bedding en kun je via een uitgebreid tramnetwerk een groot deel van de stad bereiken met hetzelfde ticket. Ben je in Rome tijdens het hoogseizoen (zie “periode” hierboven), vermijd dan de metro te nemen tussen 8u en 9u, tussen 12u en 13u en tussen 17u en 18u. De kans is groot dat je als sardientjes in een blik komt vast te zitten. Daarbuiten is het wel druk maar beduidend minder. Het drukst en dit de hele dag door in beide richtingen is het stukje Termini-Colosseo (lijn B) en het stukje Termini-Flaminio (lijn A).
Horeca
Neem je een ontbijtje op z’n Italiaans in een bar? Dan hoort de drukte er ‘s morgens gewoon bij. Voor de barman is dit dagelijkse kost en hij zal je niet negeren. Een cappuccino met cornetto eet je staand aan de bar.
Het aanbod restaurants in Rome is overweldigend, je zult geen honger lijden. ‘s Avonds staan er bij bepaalde eettenten lange wachtrijen. Dat is in Rome de normaalste zaak van de wereld. Romeinen vinden het niet erg om te wachten tot er een tafel vrij komt. Vind je dit niet aangenaam? Kies dan een ander restaurant of ga eten voor 21u als de Romeinen nog niet aan avondeten denken.
Ticketje kopen in Termini
Tenslotte nog twee kleine tips voor station Termini. Om een treinticket te kopen hoef je niet aan het loket aan te schuiven. Kies een van de vele roodgrijze automaten in de hal. Je betaalt er cash of met de bankkaart en je kunt verschillende talen kiezen op het schermpje. Voor de supersnelle trein kun je kiezen tussen de automaten van ITALO of Trenitalia. Ook de trein (Leonardo Express) naar de luchthaven FCO kun je boeken aan deze automaat.
Tegenwoordig schuif ik voor een treinticket zelfs niet meer aan bij de automaat. Ik koop mijn treintickets via de app “Trenitalia” op de smartphone. Zelfde prijs en je hoeft je ticket niet meer vooraf te valideren.
In de gang van het treinstation naar de metro staan enkele automaten om een ticketje openbaar vervoer te kopen. Hier staan vaak lange wachtrijen, het werkt als een magneet. Neem enkele meters verderop de trap naar Piazza dei Cinquecento (waar de bussen vertrekken). Hier staan verschillende automaten op jou te wachten!
Of je koopt je ticket digitaal op je smartphone via een app zoals DropTicket, MoneyGo, Tabnet of TicketAppy.
→ Lees ook: de beste reistijden om te wandelen in Rome.