EATALY en de Mercato Centrale

Op zoek naar een plek in Rome om te eten? Er zijn duizenden adresjes, het aanbod is enorm. Ben je lid van de Romevereniging SPQR, dan krijg je gratis toegang tot de website cucinaromana.be waar je per stadsdeel op zoekt kunt gaan naar een interessant adresje per gewenste prijsklasse. Deze adressen zijn de voorbije jaren allemaal persoonlijk bezocht en getest door leden van de vereniging.

In dit artikel zet ik twee bijzondere initiatieven in de kijker: EATALY ROMA en de Mercato Centrale Roma. Het grote verschil met een gewoon restaurant is dat je hier onder één dak verschillende eetstandjes vindt en dat ze de hele dag doorlopend geopend zijn. Ik frequenteer beide regelmatig, de prijs/kwaliteit zit zeer goed en het is erg informeel.

EATALY

In 2012 opende EATALY zijn eerste vestiging in Rome in de Air Terminal Ostiense niet ver van het gelijknamige station. Het gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect J. Lafuente en in 1990 naar aanleiding van het WK voetbal in gebruik genomen als extra luchthaventerminal. Na het WK viel de activiteit stil en werd de terminal gesloten. Het raakte in verval en diende als slaapplaats voor krakers en daklozen. In 2010 nam ITALO, de nieuwe treinmaatschappij voor hoge snelheidstreinen er zijn intrek. Even later diende EATALY zich aan als nieuwe huurder en werd de grootste EATALY-winkel ter wereld geopend.

Het gigantische complex van vier verdiepingen bevat winkels met streekproducten, ateliers waar je gerechten ziet of leert klaarmaken en restaurants per thema. Er is ook een brouwerij, een kaasmakerij, een bakkerij, pastamakerij, enoteca, enz… Er komen meer dan drie miljoen bezoekers per jaar en is dus een groot succes.

In 2022 opent EATALY een nieuwe vestiging in de luchthaven Fiumicino met een groot restaurant en een winkel met streekproducten.

Meer info: www.eataly.net/it_it/negozi/roma. Locatie Ostiense op kaart. Locatie Fiumicino op kaart.

Mercato Centrale

In 2016 wordt de voormalige ontspanningszaal voor treinpersoneel in station Termini gerenoveerd en omgetoverd in een overdekte eethal. Het concept Mercato Centrale bestond al in Firenze en Torino. Er zijn een twintigtal eetstands gaande van pizza, burgers, pasta, ijs, truffels, veggie, enz… Centraal is er een grote bar.

Overal staan tafeltjes waar je vrij kunt gaan zitten. Een verdieping hoger vind je een restaurant. De gerechten worden bereid met streekproducten waarvan de oorsprong aangeduid wordt. De hal is de hele dag geopend en ideaal voor de hongerige (trein)reiziger die zijn maag wil vullen. Er is een ingang langs Via G. Giolitti.

Meer info: www.mercatocentrale.it/roma. Locatie op kaart.