Het Auditorium di Mecenate

Op Largo Leopardi, een klein plein niet ver van de basiliek S. Maria Maggiore langs Via Merulana staat een klein bakstenen gebouw met een hek rond. Het gaat hier om de resten van een bouwwerk uit de Romeinse tijd en het is enkel te bezoeken met een gids van de Sovrintendenza Capitolina, de archeologische dienst van de stad Rome.

Auditorium di Mecenate

Tijdens grootschalige werken in 1874 om de wijk Esquilino uit te breiden, werden deze resten ontdekt. Ze maakten deel uit van een groot tuinencomplex gekend als de Villa di Mecenate. De exacte bedoeling van het gebouw is nog steeds bron van discussie. Volgens sommige historici gaat het om een auditorium met een kleine halfronde exedra waar toeschouwers konden luisteren naar optredens van dichters, filosofen of muzikanten.

Auditorium di Mecenate

Andere historici menen echter dat het halfrond deel uitmaakte van een fontein en dus een onderdeel van de tuinversiering uitmaakte. Digitale scans en verder onderzoek van de resten konden echter geen sporen van waterleidingen terugvinden dus deze hypothese is nog niet bewezen maar daarom nog niet onwaar. De decoraties op de muren tonen planten, bloemen, pauwen en waterspelen.

Auditorium di Mecenate

We betreden het gebouw via een steil pad dat nog deels bestaat uit een mooi visgraatmotief. Daarna draaien we scherp af naar links en betreden de grote hal. Deze deur was voorbehouden als dienstingang. De toegang voor de bezoekende elite was aan de overkant (nu dichtgemetseld). Boven de nissen van de hal loopt een zwart fries met Dionysische onderwerpen.

Aan de buitenkant zie je heel goed dat het deels gebouwd werd op resten van de Servische muur, de grote blokken dateren uit die periode. Het gebouw moet een gewelfd dak hebben gehad.

Auditorium di Mecenate

Verder was het gebouw aangekleed met marmeren platen op de drempels en op het halfrond als zitbanken. Op de buitenmuur van het halfrond was een epigram van Callimaco geschilderd dat zinspeelde op de effecten van wijn tijdens het symposium. Dat was een bekende Griekse kunstenaar die in hoog aanzien stond in de Romeinse tijd.

Mecenate was een Romeins politicus en medestander van keizer Augustus. Dankzij deze alliantie kon hij een groot terrein aankopen waar hij zijn villa en tuinen inrichtte. Augustus zou hier vaak te vinden geweest zijn als hij wilde genieten van rust en het gezelschap van vrienden. Later werd het complex toegevoegd aan de keizerlijke eigendommen door keizer Tiberius.