Het Palazzo Colonna

Palazzo Colonna

Palazzo Colonna kun je enkel bezoeken op zaterdagvoormiddag en daarom is dit prachtige complex weinig bekend onder toeristen (toegang betalend). De ingang voor bezoekers bevindt zich in Via della pilota, niet ver van Piazza Venezia. Wat de karakteristieke bogen zijn boven dit straatje komt je zo meteen te weten.

De oppervlakte van het complex beslaat een totale oppervlakte van bijna drie ha waarmee het veruit het grootste adellijke paleis van de stad is. De familie stamt af van de graven van Tusculum die volgens documentatie hier al gronden, huizen en forten bezaten sinds de 11de eeuw.

Galleria Colonna

De naam en het familiewapen “Colonna” zijn een verwijzing naar de machtige zuil van Trajanus, hier op een boogscheut vandaan. De familie Colonna zou uitgroeien tot een machtige clan in Rome en bestaat vandaag nog steeds. Het palazzo is nog steeds bewoond door de familie en slechts een deel wordt opengesteld voor het publiek.

Het oorspronkelijke fort uit de 11de eeuw werd afgebroken en vervangen door een palazzo dat in de 14de eeuw onderdak bood aan illustere persoonlijkheden zoals keizer Ludovico IV “il Bavaro”, Castruccio Castracani en de dichter Francesco Petrarca. Toen de volkstribuun Cola di Rienzo in 1347 de republiek in Rome uitriep, werd de familie de stad uit gedreven. Toen Cola in 1354 werd vermoord, werd zijn lijk naar dit palazzo gesleept en er twee dagen opgehangen.

Oddone Colonna, in 1417 verkozen als paus Martinus V, maakte een einde aan de gevangenschap van Avignon en keerde als paus terug naar Rome. Hij herstelde niet alleen de stad maar ook dit palazzo dat tot zijn dood zijn persoonlijke residentie was.

Tijdens de plunderingen van Rome in 1527 bood het palazzo onderdak aan Isabella d’Este, markiezin van Mantova waardoor het palazzo als een van de weinige paleizen in de stad gespaard bleef van verwoesting. Er zochten meer dan 2000 inwoners onderdak maar ze moesten allen losgeld betalen om vrij te komen.

Galleria Colonna

In de 17de eeuw waren er in totaal zes paleizen in bezit van de familie Colonna. In opdracht van kardinaal G. Colonna werden verschillende gebouwen gerenoveerd en samengebracht tot één geheel. De Grote Zaal en het Turkse Salon werden toen gedecoreerd door G. Brandi en G.B. Magni.

Eind 17de eeuw werden de bogen over de straat gebouwd om het palazzo te verbinden met de tuin. In de 18de eeuw werd een nieuwe gevel gebouwd door de Sienese architect Paolo Posi.

Palazzo Colonna

Lorenzo Onofrio Colonna en zijn vrouw Maria Mancini behoorden tot de belangrijkste promotors van opera’s en toneelstukken in de stad. In het theater van het palazzo vonden vaak beroemde premières plaats. Een eeuw later zou Carlo Fontana een nieuw theater bouwen vlak naast de basilica dei Santi XII Apostoli.

Nog steeds in de 17de eeuw werd de beroemde Galleria Colonna gebouwd waarin de rijke familiecollectie een plaats kreeg. Deze bestond vooral uit schilderijen (Raffaello, Tiziano, Veronese, Correggio, Reni, Guercino) maar ook zilverwerk en sculpturen. Om de paus te helpen de zware bijdragen voor het Verdrag van Tolentino te betalen, was de familie genoodzaakt een deel van de collectie te verkopen.

In 1802 deed Karel Emmanuel IV, koning van Sardinië vanuit Palazzo Colonna afstand van de troon ten gunste van de nieuwe koning Victor Emmanuel I.

Het complex is een schitterend voorbeeld van een adellijk paleis uit de baroktijd. Geniet van het prachtige galerijgewelf met fresco’s van Giovanni Coli en Filippo Gherardi. Er zijn verschillende vertrekken gedecoreerd door Giuseppe Bartolomeo Chiari, Benedetto Luti en Pompeo Batoni. Verder zijn er schilderijen van kunstenaars als Agnolo Bronzino, Annibale Carracci, Cosmè Tura, Francesco Albani, Pietro da Cortona, Guercino, Mattia Preti, Tintoretto en Paolo Veronese.

In de Sala della colonna bellica ligt een Franse kanonskogel die vanaf de Gianicolo in de richting van de Quirinale is afgevuurd tijdens de gevechten tussen de Franse troepen van Lodewijk Napoleon Bonaparte en die van de Romeinse Republiek in 1849. Sindsdien ligt hij op een van de trappen die naar de Grote Zaal van het paleis leidt.

Tijdens je bezoek kun je opteren voor een begeleide tour met gids. Deze tour is zeer de moeite want je bezoekt zo ook de tuinen, het Padiglione Pio van prinses Donna Sveva Colonna en de privé-appartementen van prinses Isabella. Vanuit het bovenste terras in de tuin heb je een fraai zicht over Rome.

Meer info: https://www.galleriacolonna.it/