La Nuvola

Ten zuiden van het centrum ligt een apart en uniek gebied: de wijk EUROPA, ook gekend onder de naam “EUR” gelegen tussen Via Laurentina en de Tiber. Deze wijk werd in de jaren ’30 van vorige eeuw door het fascistische regime opgericht voor de organisatie van de Wereldtentoonstelling van ‘42 en en zou een eerbetoon moeten worden om de twintigste verjaardag van de Mars op Rome te vieren. Zie Romewandeling EUR.

Roma Convention Center La Nuvola

Tijdens WO II lag de bouw van de wijk stil. Na de oorlog werd een aantal van de gebouwen uit de jaren ’30 verder afgewerkt waardoor deze wijk een heel aparte sfeer kent. Heel wat instanties zoals banken, verzekeringen, universiteit en staatsbedrijven en gemeentekantoren hebben hier hun stek gekregen.

Roma Convention Center La Nuvola

Om de wijk nieuw leven in te blazen werd eind vorige eeuw de bouw van een megaproject opgezet: een splinternieuw congrescentrum met bijhorende faciliteiten in verbluffend moderne architectuur. Het ontwerp werd getekend door de bekende Romeinse architect Massimiliano Fuksas die over de hele wereld indrukwekkende bouwwerken op zijn naam schreef.

Roma Convention Center La Nuvola

In 1998 wordt het project door het gemeentebestuur met een internationale wedstrijd aangekondigd. In 2000 wordt Fuksas als winnaar aangeduid. Het congrescentrum moet plaats bieden aan een auditorium, congreszalen, een foyer, expositiezalen, een hoteltoren en commerciële ruimten.

De eerste steen wordt pas gelegd in 2007. De bouwkosten rijzen al snel de pan uit, het eindplaatje zal bijna het dubbele van het geraamde kosten. In 2013 is het project ei zo na failliet door bancaire problemen maar gelukkig komt de staat tussenbeide met een flinke lening en kan het project opgeleverd worden in 2016, een jaar te laat om de streefdatum van EXPO2015 te halen.

La Nuvola

Tijdens de coronaperiode doet het congres dienst al het grootste vaccinatiecentrum van het land. Er worden maar liefst 3000 personen per dag gevaccineerd. In oktober 2021 vond de G20 plaats in het congrescentrum, beelden die de hele wereld zijn rondgegaan op de nieuwsuitzendingen.

Roma Convention Center La Nuvola

Het hotel telt 17 etages en noemt Fuksas “la lama”. Er zijn 450 kamers. In 2017 werd het verkocht aan de hotelketen Hilton.

Het rechthoekige gebouw is voornamelijk opgetrokken in staal en glas. De architect noemt dit “la teca”. Er zijn zonwerende ramen en er is slimme ventilatie aangebracht via perforaties in de muren. Deze ruimte doet vaak dienst als evenementenzaal voor tentoonstellingen en performances. Onder de grote rechthoekige teca is een ruime foyer waar de bezoekers binnenkomen via een monumentale trap.

In de rechthoekige zaal is een merkwaardig bouwsel opgetrokken in de vorm van een grote grijze wolk: la nuvola. De wolk doet dienst als het auditorium en biedt plaats aan 1850 personen. De wolk is toegankelijk vanuit de teca via een aantal zwevende roltrappen.

Het congrescentrum is jammer genoeg niet vrij toegankelijk voor bezoek. Door de zonwerende ramen is de reflectie vaak te sterk waardoor je de wolk amper vanop straat kunt onderscheiden. Rond het centrum is een hoog hek geplaatst voor de veiligheid wat het bezichtigen vanop straat nog minder fijn maakt. De enige manier om van het gebouw echt te kunnen genieten is een kaartje bemachtigen voor een event. Check de kalender op de website, ik bezocht het pas in 2022 door een pianoconcertje mee te pikken.