Met het openbaar vervoer in Rome

Om het startpunt van een wandeling in Rome te bereiken of achteraf huiswaarts te keren, gebruik je vaak het openbaar vervoer. Voor metro, bus en tram heb je slechts één ticket nodig. Een papieren ticket koop je aan een grijsrode automaat met het opschrift ATAC.

Of je koopt je ticket digitaal aan het toegangspoortje dat uitgerust is met Tap & Go (contactloze kredietkaart of smartphone met gekoppelde kredietkaart en NFC).

De kostprijs verschilt naar gelang de tijdsduur:

  • 1 ticket: kostprijs € 1,50. Geldig 100 minuten maar slechts één metrorit.
  • 24H: kostprijs € 7
  • 48H: kostprijs € 12,50
  • 72H: kostprijs € 18
  • 7 dagen: kostprijs € 24

Tip: kijk bij de aanschaf niet naar het aantal uren maar bereken hoe vaak je openbaar vervoer nodig hebt. Stel je bent 7 dagen in Rome en je moet elke dag een keer heen en een keer terug naar je hotel dan ben je goedkoper af met elke dag 2 losse ticketjes dan 1 weekticket.

Metro

De snelste manier om door Rome te reizen is de metro. De drie metrolijnen krijgen de letters A, B en C en kruisen elkaar in Termini (A en B) en S. Giovanni (A en C). Verwacht wordt de kruising Colosseo (B en C) en Ottaviano (A en C).

Tram

Minder gekend bij toeristen maar even handig als de metro is de tram. Aangezien de tram in eigen bedding rijdt, is deze veel sneller dan de bus. Er zijn zes tramlijnen:

Trein

Rome telt een tiental regionale treinlijnen die de omliggende gemeenten met de stad verbinden. Je herkent ze als “Ferrovie urbane”. De bekendste zijn Roma-Lido, Roma-Viterbo en de Leonardo Express die de luchthaven van Fiumicino met Termini verbindt. Opgelet voor sommige lijnen volstaat het gewone ticket (bv. Roma-Lido) maar voor andere lijnen heb je een apart ticket nodig (bv. Leonardo Express).

Tip: vergeet je treinticket niet te valideren op het perron net voor je instapt (groene of gele automaten). Een niet-gevalideerd ticket kan een fikse boete opleveren.

Bus

Tenslotte is er nog de bus. Deze is niet altijd even betrouwbaar. Soms is het erg lang wachten voor de bus opdaagt. Maar voor veel bestemmingen is de bus het enige alternatief. Aan de bushaltes staan grote infoborden met de buslijnen en haltes aangegeven. Let op, de letter “N” betekent nachtdienst.

Tips

  • Wil je met metro of tram zo dicht mogelijk bij het historische centrum geraken, kies dan halte Barberini van metrolijn A (voor Trevi of pantheon) of eindhalte Venezia van tramlijn 8 (voor Piazza Navona, Campo de’ fiori).
  • ATAC (openbaar vervoersmaatschappij Rome) heeft een eigen planner gebouwd.
  • Of gebruik deze planner van muoversi a Roma.
  • In Google Maps (website of app smartphone) vind je steeds verschillende opties om met het openbaar vervoer van A naar B te reizen. De vermeldde wachttijden zijn vrij accuraat.