Openingsuren van bezienswaardigheden vinden

De juiste openingsuren van bezienswaardigheden als kerken en musea terugvinden in Rome om je bezoek te plannen, kan best een uitdaging zijn.
Heel wat bezienswaardigheden hebben een eigen website. Soms wordt deze beheerd door vrijwilligers en is de info niet meer up to date waardoor je voor een gesloten deur komt te staan.

Sommige bezienswaardigheden kun je enkel bezoeken in groep o.l.v. een gids. Andere zijn niet vrij toegankelijk en dien je eerst een email te sturen of hen op te bellen om een afspraak te maken. Hoe goed je alles ook opzoekt, weet dat men plots een bordje “chiuso” (gesloten) kan ophangen wegens een of andere omstandigheid.

Algemeen gelden deze regels:

Kerken zijn meestal open in de voormiddag (7-12) en de late namiddag ( 15-19). Maar er zijn heel wat uitzonderingen. Sommige zijn enkel open in de voormiddag of enkel in het weekend. Andere zijn enkel geopend tijdens de diensten of zijn zelfs permanent gesloten voor het publiek (wegens restauratie of instortingsgevaar). Grote belangrijke kerken zoals de Sint-Pietersbasiliek zijn de hele dag geopend.

Let op: tijdens de dienst mag je wel binnen maar je mag niet rondlopen of fotograferen.

De toegang tot de kerken in Rome is gratis. In sommige kerken moet je wel toegang betalen om bv. de kloostertuin, een bijhorend museum of de crypte te bezoeken.

Musea zijn in principe alle dagen geopend behalve op maandag. Er zijn uitzonderingen zoals de Vaticaanse musea die gesloten zijn op zondag. Sommige kleinere musea zijn slechts open op bepaalde dagen of enkel in de voormiddag. De meeste musea blijven open tijdens de middaguren.

Voor de meeste musea betaal je toegang. Toch zijn er enkele kleinere musea gratis toegankelijk.

Hoe kun je de correcte openingstijden vinden?

Baseer je hiervoor op deze website: www.060608.it. Deze site wordt beheerd door de toeristische dienst van de stad Rome en wordt vrij goed bijgewerkt.

  1. Geef je zoekterm in en klik op ZOEK. Bv. “San Clemente”:

2. Klik op de juiste link:

3. Onder de titel “ORARIO” vind je de correcte openingstijden:

Handig om weten:

Tip: je kunt de taal van de site wijzigen naar Engels.