Het Pantheon trekt miljoenen bezoekers per jaar, het is een van de drukste plekken in Rome met vaak lange wachtrijen aan de kassa. Hoe kun je nu precies het Pantheon boeken en wat is er te zien? Een praktische gids.

Sinds juli 2023 moet je als toerist ingang betalen om het Pantheon te mogen bezoeken. Voorheen was dat gratis omdat alle kerken in Rome gratis te bezoeken zijn en het Pantheon gewijd is als Basilica di S. Maria della Rotonda of S. Maria ad Martyres.
Omdat het Pantheon samen met het Colosseum in de top 3 staat van meest bezochte monumenten in Italië (!), kon men aan de lokroep van de kassa niet weerstaan en werd de betalende toegang een feit.
Inhoud
Een ticket voor het Pantheon kopen
Ofwel schuif je aan bij de ingang aan een van de kassa’s. De linker wachtrij schuift aan om cash te betalen. De rechter wachtrij staat voor de kassa om met bankkaart te betalen. Er is geen schaduw en in de zomer lopen de temperaturen op tot 40 gr. C. Geen aanrader maar veel toeristen staan blijkbaar graag in de rij.

Ofwel koop je je ticket online. Je betaalt dan een halve euro extra voor boekingskosten maar je bent wel van de wachtrij af. De beschikbare slots met datum + uur kun je ongeveer 1 maand op voorhand kiezen. Aangezien weinig mensen online boeken, heb je vrijwel altijd veel keuze in de tijdslots. Het enige nadeel aan een online ticket is dat je vasthangt aan een dag/uur voor je bezoek.
Tip: geen ticket op voorhand online gekocht en toch geen zin in de wachtrij? Dan kun je toch je kans wagen en ter plaatse checken of er nog een slot vrij is de dag zelf (dat lukt soms wel op het einde van de dag voor sluitingstijd).

Praktisch:
- Surf naar de website https://portale.museiitaliani.it/b2c/
- Maak een (gratis) account aan door je te registreren.
- Meld je daarna aan met je account.
- Kies “Biglietto” om een ticket voor deze maand te boeken.
- Of kies de link naar de volgende maand (indien beschikbaar).
- Selecteer de gewenste datum en check of er vrije slots beschikbaar zijn.
- Kies het aantal tickets en voeg ze toe aan je winkelmandje.
- Voer de betaling uit en print je ticket af.
- Bij je bezoek ga je naar de ingang in het midden. Je scant je ticket en je bent meteen binnen.
Tip: de beste kans om een online ticket te boeken is ongeveer 3 weken voor de gewenste datum.
Het Pantheon bezoeken
Het Pantheon is in feite een antieke tempel die als vrijwel enige tempel uit die tijd nog in vrij goede originele staat verkeert. Het gebouw dat je nu bezoekt is een wederopbouw uit de 2de eeuw n.C. omdat het eerste gebouw in de brand van 80 n.C. grotendeels verwoest werd. Het eerste gebouw werd opgetrokken door M. Agrippa.

Zowel onder keizer Domitianus als Trajanus en Hadrianus werden er restauraties doorgevoerd. Hadrianus liet daarbij de originele opdrachtgever Agrippa terug aanbrengen op het fronton in het opschrift “M · AGRIPPA · L · F · COS · TERTIUM · FECIT” (Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd).

Pantheon is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk “gewijd aan alle goden”. In de 7de eeuw werd de antieke tempel tot kerk gewijd, wat meteen de reden is dat ze zo goed bewaard is gebleven. In de late middeleeuwen werd de kerk ook gebruikt om belangrijke personages te begraven zoals de kunstenaar Rafaël en later koning Vittorio Emanuele III.

Voor de ronde tempel bevindt zich een hoge porticus met 16 granieten zuilen. Het ronde gebouw wordt afgedekt met een imposant betonnen koepel die bestaat uit vijf ringen met cassetten. De bronzen versieringen van de cassettes werden in opdracht van paus Urbanus VIII verwijderd en omgesmolten tot kanonnen voor Castel S. Angelo. Het verhaal dat Bernini het brons gebruikte voor zijn baldakijn in de S. Pietersbasiliek is niet juist.

Centraal in de koepel is een groot gat gelaten, de oculus met diameter 8,7 meter. De diameter van de hele koepel is gelijk aan de hoogte van de vloer tot aan de oculus: 43,30 meter. Omdat het dus kan binnen regenen is de vloer lichtjes hol zodat het regenwater kan afvloeien. De koepel bleef tot 1434 de grootste koepel ter wereld tot de koepel in Firenze met 45m dat record verbrak.
Aan de infodesk in het Pantheon kun je een audiogids aanschaffen. Deze is beschikbaar in 9 talen en neemt ongeveer een half uur in beslag. Op bepaalde dagen kun je aansluiten bij een geleid bezoek onder leiding van een gids (kostprijs € 25,50 pp), duur ongeveer 50 min.
L’ Accademia dei Virtuosi
Wat weinig bezoekers weten is dat er nog een verborgen ruimte is in het Pantheon die niet vrij toegankelijk is voor het publiek. In de 16de eeuw werd de pauselijke Accademia di Belle Arti e Lettere dei Virtuosi al Pantheon opgericht met als doel het bevorderen van de studie, oefening en perfectionering van de geesteswetenschappen en schone kunsten en het bevorderen van de spirituele verheffing van kunstenaars. Tot de eerste leden behoorden T. Zuccari, G. Barozzi da Vignola, Beccafumi, A. da Sangallo il Giovane, P. da Cortona, Rainaldi, Algardi, Borromini, Lanfranco, Preti, Velasquez, Juvarra, Vanvitelli, Valadier, Canova en vele andere beroemde namen. Deze ruimte in het Pantheon is hoogst uitzonderlijk te bezoeken.

Dit genootschap bestaat vandaag nog altijd. De aangesloten leden academici zijn verdeeld in vijf klassen: architecten, schilders en filmmakers, beeldhouwers, muzikanten en kunstwetenschappers, kunstwetenschappers. De zetel bevindt zich op piazza di S. Calisto 16 (Trastevere) met bibliotheek, archief en expositieruimte.