Rome met kinderen

Met kinderen naar Rome? Ja natuurlijk, Rome is absoluut een leuke stad om met kinderen te bezoeken. Uiteraard zeul je ze niet dagen na elkaar van kerk naar museum. Kinderen vinden plekken als Piazza Navona, de Trevifontein of de Spaanse Trappen heerlijk.

Tip: laat Vaticaanstad in zijn geheel achterwege. Veel te veel volk, lange wachtrijen, overweldigend, … ze zullen deze plek later wel eens ontdekken als ze groot zijn.

Top 15

 • De poezen op Largo di Torre Argentina
 • Een fiets huren
 • Bootje varen in Villa Borghese
 • Parco museo ferroviario (treinmuseum)
 • Het Pantheon
 • Het Colosseum
 • Beestjes zoeken
 • IJsje likken
 • Dag naar zee
 • Castel S. Angelo
 • Pizza al taglio kiezen
 • Tibereilandje verkennen
 • De digitale voorstelling “Welcome to Rome”
 • Trevifontein muntje gooien
 • Kanonschot op de Gianicolo

De Romeinse parken

Villa Borghese

Rome heeft zowel binnen – als buiten de stadsmuren heel wat groen te bieden, er zijn tal van openbare kleine en grote parken en tuinen. Op enkele uitzonderingen na (zoals de rozentuin) zijn ze het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De Romeinse parken en tuinen brengen rust en verkoeling, er is bijna altijd water voorzien (fonteinen, vijvers, nasoni) en vaak ook een speeltuin voor de kleinsten. In Villa Borghese kun je bootje varen, gocarts, steps, rolschaatsen en fietsen huren en met een toeristisch treintje rondtuffen.

Een overzicht van de 20 mooiste parken vind je in dit artikel.

De zoo van Rome

Foto © bioparco.it

Een park dat een speciale vermelding verdient, is de zoo van Rome, in het Italiaans “Bioparco di Roma” (website). Niet goedkoop maar wel de moeite.

Het antieke Rome

Colosseo
 • Enkele imposante gebouwen uit de oudheid kunnen alle kinderen bekoren zoals het Colosseum, het Pantheon, Castel S. Angelo en de thermen van Caracalla.
 • Met oudere kinderen kun je zeker een stukje van de Via Appia antica afwandelen of de archeosite Ostia Antica bezoeken.
 • Wie niet bang is in het donker kan afdalen in een van de vele catacomben met een gids.

Beestjes zoeken

Tijdens deze Romewandeling kun je op 33 plekken in het centrum van Rome allerlei dieren spotten, verwerkt in fonteinen, gebouwen en pleinen. Een erg leuke manier om met kinderen in Rome te wandelen. Zij gaan de uitdaging aan om de verschillende dieren in het straatbeeld te vinden terwijl je tegelijk heel wat topbezienswaardigheden passeert (pantheon, Piazza Navona, Trevifontein, en…).

Fontana delle Tartarughe

De wandeling is bijna 7 km maar uiteraard kun je naar gelang de leeftijd en de warmte de wandeling in stukjes opdelen. Dieren zijn in de kunst altijd erg populaire onderwerpen geweest. Enerzijds brengen ze leven en schoonheid in het beeld, anderzijds staan ze vaak symbool voor bepaalde menselijke eigenschappen zoals de hond voor trouw, de slang voor het kwaad, de uil voor wijsheid en de aap voor ondeugd.

Zuilen tellen

Maak je graag een van de Romewandelingen uit deze website en wil je de kinderen zoet houden met een leuke opdracht? Laat ze dan de drie bekendste soorten zuilen tellen en maak er een telwedstrijdje van. Zeker binnen de stadsmuren zijn er ontelbaar veel zuilen verwerkt in gebouwen. En zo leren ze spelenderwijs het verschil tussen de drie bouwordes “Dorisch”, “Ionisch” en “Korintisch”.

Het treinmuseum

Parco museo ferroviario

Het “Parco museo ferroviario” is een klein maar fijn openluchtmuseum waarvan de ingang gelegen is langs het spoorperron van de metrolijn Roma-Lido in het Stazione Porta San Paolo (Ostiense). Hier wordt de geschiedenis van het Romeinse spoor vertelt met een permanente tentoonstelling van historische treinstellen en locomotieven uit begin tot midden vorige eeuw. Alle voertuigen zijn toegankelijk gemaakt wat heel leuk is voor kinderen en doen je zo wegdromen naar lang vervlogen tijden toen reizen nog iets heel speciaals was. Het museum is elke werkdag open en de toegang is gratis. In principe heb je een treinkaartje nodig om het perron te betreden maar als je uitlegt dat je het museum wil bezoeken, laat men je normaal wel door.

Sightseeing met tram 3

Je ziet ze overal in het straatbeeld: de hop-on-and-off bussen die toeristen een sightseeingtour aanbieden. Handig voor wie weinig tijd heeft maar echt goedkoop is zo’n ticket niet. Wist je dat je voor € 1,50 (de prijs van een ticketje openbaar vervoer) ook een hele mooie sightseeingtour kunt maken met tramlijn 3 langs meer dan 30 bezienswaardigheden? Start- en eindpunten van lijn 3 zijn Valle Giulia en Stazione Trastevere.

Het kanonschot op de Gianicolo

Piazza Garibaldi

Dagelijks op het middaguur wordt op een terrasje onder de balustrade van Piazza Garibaldi op de Gianicolo heuvel een kanon uitgerold. Het daverende kanonschot is bedoeld om alle kerkklokken (en er zijn er nogal wat) van Rome gelijk te stellen. Vanwege het geluid wordt het kanon door de Romeinen het “monster” genoemd.

La Casa delle Farfalle

Ben je tijdens de lentemaanden in Rome dan kun je de magische vlindertuin bezoeken (website). La Casa delle farfalle vind je in de buurt van Via Appia Nuova op een steenworp van het Parco degli acquedotti. Er is een grote serre met honderden exotische en inheemse vlindersoorten, er zijn leuke activiteiten voor kinderen en didactische rondleidingen in de kweeklabs.

Explora

Foto © mdbr.it

Explora is hét museum in Rome op maat van kinderen (website). Er zijn speeltuigen, workshops rond tuinieren of recyclage, wetenschaps-en technologielabs en zoveel meer. Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Technotown

Foto © technotown.it

In het park Villa Torlonia vind je Technotown, een wetenschapsmuseum rond technologie, lego en fotografie/cinema (website). Er zijn donkere kamers om te leren ontwikkelen, 3D-printers, een opblaasbaar planetarium en zoveel meer. Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Welcome to Rome

Foto © turismoroma.it

Aan de Corso Vittorio Emanuele II vind je in een verbouwde cinemazaal het multimedia spektakel “Welcome to Rome“ (website). Er is een hypermodern belevingscentrum ingericht dat met ingenieuze 3D technieken en maquettes de geschiedenis van het oude Rome tot leven brengt (toegang betalend). Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Workshops in een Romeins museum

MAXXI

Heel wat musea in Rome bieden een educatief programma aan. De voertaal is Italiaans maar sommige kinderen vinden dat niet zo erg en passen zich snel aan. Op de website van het museum vind je alle info rond inschrijvingen en betalingen. Voorbeelden zijn: Musei Capitolini, Palazzo delle Esposizioni, Galleria Nazionale, MAXXI. Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Met de fiets in Rome

Ponte Milvio

Met wat oudere kinderen kun je een fiets huren in Rome. Dat lijkt een gek idee maar er zijn zeker plaatsen waar het fijn fietsen is zoals in het park Villa Borghese of beneden langs de oever van de Tiber (fietspad). Weet je niet goed waar beginnen, reserveer dan een fietstochtje met gids. Die kent de juiste plaatsen en zorgt voor de perfecte fietstour. Voorbeelden: bajabikes.eu of fietseninrome.nl.

Het Teatro S. Carlino

Teatro S. Carlino

In het park Villa Borghese vind je een schattig poppentheater voor de kleinsten (website). In het Italiaans maar zo fantasierijk en verbeeldend dat alle kinderen er kunnen van genieten. Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Het Balloon Museum

Foto © balloonmuseum.it

Een recent museum net buiten het centrum voor wie houdt van ballonnen, opblaaskunst en lichtspektakels (website). Ideaal bij slecht weer want overdekt.

Het pretpark Cinecittà World

Foto © turismoroma.it

Een groot pretpark buiten het centrum opgebouwd rond het thema “cinema” met 40 attracties en 7 themadorpen (website). Voor wie houdt van avontuur, spanning en spektakel.

Bezoek het Stadio Olimpico

Stadio Olimpico

Voor de tiffosi en sportliefhebbers kun je een geleid bezoek reserveren (Italiaans en Engels) in het grootste voetbalstadion van Rome (website). Hier spelen AS Roma, Lazio en de Italiaanse nationale ploeg (Azzuri) hun wedstrijden.

De VR bus ROMA

Met de VR bus ROMA maak je een tochtje van een half uurtje langs het antieke Rome waarbij de oude stenen tot leven gebracht worden op de ramen van de bus m.b.v. virtual reality beelden. Heel indrukwekkend en gebruik makend van de allerlaatste technologische snufjes (website).

Een dag naar zee

Wie het drukke centrum eens wil ruilen voor een dagje strand heeft verschillende opties. Er zijn de vele betalende privéstranden met bijhorend “stabilimento”. Je betaalt dan een vast bedrag voor een strandstoel met parasol. Wie meer geld wil besteden kan een strandcabine huren. Sommige strandhuizen bieden een privézwembad, sportinfrastructuur en een restaurant/bar aan. Italiaanse gezinnen hebben de gewoonte om van generatie op generatie elke zomer hetzelfde plekje te bezoeken en ontmoeten er elk jaar dezelfde vrienden en familie.

Lido di Ostia

A. Lido di Ostia (metroticket)

Je neemt vanuit Ostiense de metro naar Lido di Ostia. Van het metrostation naar het strand is slechts 10 minuutjes stappen. Er zijn enkele openbare en dus gratis stranden voorzien maar in het hoogseizoen zijn deze druk en vaak vuil. Buiten het seizoen is het strand langs Lungomare P. Toscanelli het mooiste om te spelen en te wandelen.

B. Anzio, Nettuno of Ladispoli (treinticket)

Je neemt vanuit Termini de trein naar Anzio, Nettuno of Ladispoli. De reistijd bedraagt ongeveer een uur maar het treinticket is niet duur. Deze plaatsen zijn aan zee gelegen en bieden een wandelpromenade, stranden, visrestaurantjes, … kortom alles wat een mens zich kan wensen voor een dagje zee.

Anzio

Anzio is bekend als de plek waar in WO II de Amerikaanse en Britse troepen met amfibievoertuigen aan land gingen. Daarnaast zijn er resten van de antieke villa van keizer Nero te bezoeken.

Nettuno

Nettuno heeft een pittoresk historisch centrum met een mooie Neptunusfontein en een castello (te bezoeken). Daarnaast uitgestrekte stranden en een lange wandelboulevard.

Ladispoli

Ladispoli (treinstation Cerveteri) is een rustige badplaats. Buiten het seizoen is hier werkelijk geen mens en kun je volop genieten van strand en zee.