Romewandeling Aventino

Praktisch

Start- en eindpunt: metrohalte Circo Massimo
Afstand: 6,6 km

Beschrijving Romewandeling “Aventino”

De Aventino is een heuvel direct achter het Circus Maximus, een van de chicste woonwijken in het centrum van Rome. Op het wapenschild van rione Ripa staat een wit roer op een rode achtergrond, een verwijzing naar de rivierhaven. Op het wapenschild van rione San Saba staan twee symbolen op een blauwe achtergrond: een zilveren maansikkel en daaronder de gouden boog van de godin Diana Aventina.

Hoewel we tegenwoordig nog weinig klimwerk moeten verrichten door de gestage ophoging van het dal doorheen de eeuwen, is dit een van de oorspronkelijke zeven heuvels waarop de stad ooit gesticht werd.

Circo Massimo

Na de stichting van Rome voerden de broers Romulus en Remus een vogelschouw uit om te beslissen over de heerschappij van de stad. Romulus van op de Palatijn en Remus op de Aventijn. Hier werd Remus begraven nadat zijn broer hem doodde.

We starten aan het Circo Massimo, een grote groene vlakte waar ooit het reusachtige stadion voor wagenrennen stond, goed voor vierhonderdduizend toeschouwers. Tijdens de middeleeuwen was het een landbouwgebied met enkele boerderijen die later afgebroken werden. Ondanks de druk van bouwheren kon het stadsbestuur de immense vlakte vrij houden.

Circo Massimo

Het gebied rond de middeleeuws Torre della Moletta werd recent ingericht als een archeologische site (toegang betalend, open in het weekend). Je kan de toren beklimmen, rondneuzen in de weinige resten van het stadion en de vele fragmenten die opgegraven werden bewonderen.

Torre della Moletta

Wandel de vlakte af tot op het einde. Merk aan je rechterkant een fraaie bruingrijze gevel op die bovenaan versierd is met een wijzende hand, waarschijnlijk afkomstig van een antiek beeld.

Draai terug tot halverwege het terrein en neem de trappen tot de Belvedere Romolo e Remo vanwaar je een totaalbeeld hebt van het Circus.

Circo Massimo

Op de Piazzale Ugo la Malfa staat een enorm wit monument ter ere van Giuseppe Mazzini. Samen met Cavour en Garibaldi staat hij aan de wieg van de Italiaanse republiek.

Monumento a G. Mazzini

Breng zeker een bezoek aan de Roseto Comunale, de rozentuin van de stad Rome (open van april tot juni). Op deze plaats stond in de oudheid een tempel gewijd aan de godin Flora. Later was er een Joodse begraafplaats die in 1934 gesloten werd. De oude rozentuin op de heuvel Oppio werd vernield tijdens WO II en opnieuw ingericht op deze plaats. Te herinnering aan het Joodse kerkhof zijn een aantal verwijzingen aangebracht zoals de paden in de vorm van een Joodse kandelaar. Er zijn meer dan 1100 verschillende soorten. Jaarlijks is er een internationale wedstrijd.

Roseto di Roma

Neem Viale delle Terme Deciane. De naam verwijst naar de keizerlijke Terme Deciane, een badcomplex uit de derde eeuw. Aan je rechterkant in de tuin van een woning zie je enkele restanten. De rest is nooit opgegraven of verdwenen.

Terme Deciane

Op het einde van de straat vind je aan je rechterkant de kleine kerk S. Prisca, gewijd aan een martelaar onder keizer Claudius. De eerste kerk werd gebouwd in de 5de eeuw maar verwoest door de Noormannen. Onder de kerk brachten opgravingen een woonhuis aan het licht van zijn ouders en een Mithraeum uit de 2de eeuw.

Sla links af Via di S. Priscia tot Piazza Albania. Aan je rechterkant de Scatola Archeologica. Tijdens de bouw van een modern appartementencomplex vond men de resten van een Romeinse villa uit de keizertijd. De ondergrondse site werd verbouwd tot een modern museum. Er zijn prachtige mozaïekvloeren te bewonderen. Beperkte openingstijden, enkel op reservatie (toegang betalend).

Op piazza Albania zie je het ruiterstandbeeld van G. Scanderbe(r)g, de nationale held van de Albanezen en bestrijder van het Ottomaanse Rijk. Vivaldi schreef een opera rond zijn persoon. Vlakbij de Fontana di Trevi vind je een plein naar hem vernoemd.

Piazza Albania

Sla rechtsaf Via di S. Anselmo. Meteen aan je rechterkant zie je goed bewaarde resten van de Servische stadsmuur (6de eeuw v.C.). Verderop rechtsaf Via di S. Melania tot Piazza del Tempio di Diana, een verwijzing naar een antieke tempel voor de Sabijnse maangodin Diana. Haar favoriete wapen is de pijl-en-boog. Ze wordt vaak afgebeeld met een hert en is als eeuwige maagd beschermster van kuisheid.

Mura Serviane

Sla linksaf en meteen rechtsaf Via Eufemanio. Op het einde linksaf Clivo dei Publicii. Je wandelt opnieuw langs de rozentuin.

Op het einde van de straat sla je links af. Op Via S. Sabina staan verschillende fraaie bezienswaardigheden te beginnen met de Giardino degli Aranci. Deze appelsienentuin is ingericht binnen de muren van een oud fort, de Rocca Savella, waarvan enkel nog de buitenmuren resten die de tuin omringen. Vanuit de tuin heb je een fraai panoramisch zicht over de Tiber en de stad Rome.

Naast de tuin staat de fraaie basiliek S. Sabina uit de 5de eeuw, de hoofdkerk van de Dominicanen in Rome. De houten deuren in de portico bevatten 18 panelen houtsnijwerk met taferelen uit de bijbel. Bewonder binnen de vensters boven de bogen, ze zijn elk anders en uniek. Het zwarte stuk marmer gooide de duivel naar Dominicus maar beschadigde enkel de vloer en niet de heilige.

S. Sabina

Naast de basiliek vind je de kerk SS. Bonifacio e Alessio, oorspronkelijk romaans maar volledig herbouwd in de 18de eeuw. De populaire heilige Alessio verliet zijn vrouw tijdens de huwelijksnacht en zwierf jaren rond als pelgrim. Tot zijn dood woonde hij incognito in zijn ouderlijk huis als bediende.

SS Bonifacio e Alessio

Naast de kerk vind je op de Piazza dei Cavalieri di Malta de grote groene toegangspoort met het bekende “buco della serratura”. Om door het sleutelgat te loeren, staat er soms een file aan te schuiven. Je ziet de koepel van de Sint-Pietersbasiliek alsof die binnen handbereik is.

Piazza dei Cavalieri Di Malta

Een bezoek aan de Gran Priorato dei Cavalieri di Malta is een speciale belevenis. Je dient wel een geleid bezoek te boeken met een culturele organisatie, alleen kom je er niet in. Het bezoek gaat door de tuinen, enkele bijgebouwen en de S. Maria del Priorato, een kerk ontworpen door Piranesi. De ridders van Malta houden zich vandaag de dag enkel nog bezig met ziekenhuizen.

S. Maria del Priorato

De laatste kerk in het rijtje is de S. Anselmo. Een groot complex van de Benedictijnen met klooster, tuinen, kerk en een kleine universiteit. Bezoek zeker de kleine maar fijne kloosterwinkel met producten uit tal van abdijen in heel Europa.

Daal de heuvel af langs Via del Porta Lavernale tot aan het Parco della Resistenza dell’VIII Settembre, een belangrijke dag in de geschiedenis van Rome tijdens WO II.

Parco della Resistenza dell’VIII Settembre

Sla links af en neem Via Marmorata langs het Palazzo delle Poste uit 1932 tot aan de Porta S. Paolo, een oude stadspoort uit de Aureliaanse muur. Vervolg langs Viale Giotto en neem de eerste links tot aan de Piazza G. Lorenzo Bernini, genoemd naar een van de bekendste kunstenaars uit de barok.

Porta S. Paolo

Hier vind je de charmante kerk S. Saba uit de 10de eeuw. Deze kerk werd gebouwd bovenop een bouwwerk van monniken die gevlucht waren uit het Midden-Oosten in de 7de eeuw. Bezoek de kerk om de prachtige cosmatenvloer, de antieke zuilen, de fraaie toegangsdeur en de 13de -eeuwse mozaïeken.

Sla rechts af en keer terug naar Viale Giotto. Op het rondpunt neem je het straatje naar de basiliek S. Balbina, een paleochristelijk gebouw. De kerk is opgedragen aan een Romeinse maagd en martelaar uit de 2de eeuw die hier begraven werd. Naast de kerk vind je resten van de Servische stadsmuur.

S. Balbina

Neem Via Antonina tot Viale delle Terme di Caracalla. Aan je linkerkant vind je de ingang tot het indrukwekkend antiek monument dat nog goed de grandeur en grootsheid van de keizerlijke architectuur weergeeft. De Terme di Caracalla (toegang betalend) liggen in een uitgestrekt ommuurd terrein. De verschillende delen van het badcomplex zijn nog goed herkenbaar. Hier en daar vind je goed bewaarde mozaïeken. Tijdens de zomermaanden worden hier sinds de tijd van Mussolini operaconcerten in open lucht gehouden.

Terme di Caracalla

Op het einde van de straat vind je op de Piazza di Porta Capena de vertrekplaats terug.

Porta Capena