Romewandeling Flaminio

Praktisch

Startpunt: metrohalte Flaminio
Eindpunt: tramhalte Mancini
Afstand: 9 km

Beschrijving Romewandeling “Flaminio”

De wijk Flaminio gelegen ten noorden van de Piazza del Popolo langs Via Flaminia wordt de laatste jaren geherwaardeerd met nieuwe projecten. De uitstraling is wat minder gezellig dan het oude centrum maar het sportcomplex aan de Tiber uit de tijd van Mussolini is een aparte ervaring.

We starten aan metrohalte Flaminio met de Porta del Popolo in de rug. Deze magnifieke stadspoort uit 1561 is het werk van G.B da Vignola naar een ontwerp van Michelangelo. De poort werd later aangepast door Bernini. Hij voegde het wapen van de familie Chigi toe waartoe zijn beschermheer paus Alexander VII behoorde. Deze poort is eeuwenlang de belangrijkste toegang geweest voor pelgrims en was het eerste wat ze zagen bij hun intrede.

Porta del Popolo

We nemen de Via Flaminia, ooit een Romeinse heirbaan, gebouwd in de derde eeuw v.C. door censor G. Flaminius. De weg loopt dwars door de Apennijnen tot in Rimini (Adriatische zee). Bedenk als je hier wandelt dat miljoenen mensen dit jou voorgedaan hebben, van Romeinse legioenen tot afgepeigerde pelgrims.

Sla verderop links af en neem Via P.S. Mancini. Hier vind je het interessante Museo Hendrik C. Andersen (toegang gratis). Er wordt een groot deel van het werk van deze Amerikaanse kunstenaar tentoongesteld die een deel van zijn leven hier in Rome woonde en er zijn studio had. Naast beeldhouwer was hij ook schilder en architect en ontwierp hij de “ideale stad” waar Mussolini zich op baseerde voor zijn EUR (lees meer).

Keer terug naar Via Flaminia. Het grote palazzo aan je linkerkant is het Palazzo Marina waarin het ministerie van Defensie is gevestigd (lees meer). De vrolijke muurschilderingen aan de overkant geven de ingang aan van het Explora IL Museo Dei Bambini Di Roma, met ateliers voor kinderen.

Vervolg je weg tot aan de Fontana di Papa Giulio III uit 1551. Paus Julius III bouwde verderop een villa (nu bekend als de Villa Giulia) en wilde dat de bezoekers die langs Via Flaminia reisden zijn landgoed zouden opmerken. Daarom liet hij deze monumentale fontein aanbrengen.

Fontana di Papa Giulio III

Sla rechts af aan de fontein en neem Via di Villa Giulia. Aan je linkerkant de achterkant van de kerk S. Eugenio, ingehuldigd in 1951. In de kerk is er fraaie moderne kunst te bewonderen.

Wandel verder tot aan de villa, vandaag is er het prachtige Museo Nazionale Etrusco gevestigd dat een bezoek meer dan waard is (toegang betalend). Het is een villa met tuinen, tempels, loggia’s en binnen verschillende zalen met de grootste Etruskische collectie ter wereld.

Naast de muur aan de zijkant van de ingang zie je een smalle trap, neem deze naar boven tot Viale B. Buozzi. Sla rechts af en verderop linksaf Via A. Gramsci. In deze buurt zijn er heel wat ambassades te vinden. Verderop rechtsaf Via N. Martelli. Op het einde linksaf Via Archimede. Ter hoogte van de ambassade van Koeweit neem je rechtsaf de trap (Via Monte Pelaiolo) tot Via F. Civinini. Linksaf tot het einde van de straat.

Via Monte Pelaiolo

Op Piazza Euclide vind je treinstation Euclide dat deel uitmaakt van de lijn Roma–Civitacastellana–Viterbo. Op het plein staat de basilica del Sacro Cuore Immacolato di Maria uit 1923 gebouwd dankzij giften van de Italo-Canadese gemeenschap. De crypte wordt beheerd door de Missionarissen kinderen van het Heilig Onbevlekt Hart van Maria (of Claretiërs). De buitenkant is versierd met 28 Toscaanse zuilen. De majestueuze geplande koepel is door geldgebrek nooit gebouwd, enkel de grote tamboer werd afgewerkt.

Wandel aan de rechterkant langsheen de basiliek tot Piazzale del Parco della Rimembranza. Steek het plein over en betreed de tuinen van Villa Glori langs het hek. Het domein is gelegen op de Monte Caciarello die afloopt naar de Tiber. In 1930 werd het door de stad Rome omgedoopt tot Parco della Rimembranza ter herinnering aan de gesneuvelden van 23/10/1867 toen de gebroeders Carioli en 70 andere vrijwilligers de dood vonden tijdens een gevecht tussen de pauselijke garde en de troepen van Garibaldi. In het park staat een herdenkingszuil. Een ander monument herdenkt de gesneuvelde soldaten van WO I.

Sla rechtsaf Viale del Settanta tot aan Casale Glori. De boerderij dateert uit de 18de eeuw. Er werden in 1929 drie houten paviljoens bijgebouwd in stile Liberty, bedoeld om zomerkampen voor kinderen met een slechte gezondheid te organiseren. Sinds 1997 wordt het park getransformeerd in een hedendaags beeldenpark met moderne kunstwerken.

Wandel verder langs Viale A. Candida tot je terug op Viale del Settanta uitkomt. Onderweg passeer je een Ipogeo met mausoleum uit de 3de eeuw n.C. De afgesloten site is echter verwaarloosd. Sla rechts af Viale del Settana en vervolg tot je het park verlaat. Sla rechtsaf Viale M. Pilsudski. Verderop rechtsaf Via G. Gaudini. Op het rondpunt linksaf Via P. de Coubertin.

Aan je rechterkant het Auditorium Parco della Musica, een modern complex met meerdere concertzalen van de hand van architect Renzo Piano. Elke zaal is speciaal gebouwd voor een ander type concert. Tijdens de bouwwerken werd een villa uit de tijd van de Romeinse Republiek gevonden. Je kan de resten bekijken in een aparte tentoonstellingsruimte.

Auditorium Parco della Musica

Wandel onder de Corso di Francia. Aan je rechterkant zie je het Palazetto dello Sport, een klein rond sportstadion uit 1957 dat momenteel een volledige renovatie ondergaat. Aan je linkerkant het Stadio Flaminio uit diezelfde periode gebouwd om het voetbaltornooi van de Olympische Spelen van 1960 te laten doorgaan. Sinds de jaren ’70 in gebruik door het rugbyteam van Rome en de nationale rugbyploeg.

Palazzetto dello Sport

Sla linksaf Viale Tiziano. Verderop rechtsaf Viale del Vignola. De eerste straat rechts (doodlopend) is Via Bernardo Celentano. Deze chique buurt wordt “Piccola Londra” genoemd omwille van de Britse bouwstijl. Aangelegd in 1909 door burgemeester E. Nathan. Elk huis heeft een gekleurde gevel, trap en een voortuintje. Deze autovrije straat wordt vaak gebruikt voor commerciële fotoshoots en TV – en filmopnames.

Vervolg Viale del Vignola. Verderop rechtsaf Via P. della Francesca en meteen rechtsaf Via G. Reni. Aan je linkerkant het MAXXI, een modern museum van architect Zaha Hadid (toegang betalend) gebouwd op een voormalig militair domein. De buitenkant van het museum is al de moeite om te bekijken, het lijkt wat op een ruimteschip. De collectie is gewijd aan kunst en architectuur uit de 21ste eeuw.

MAXXI

Stap verder tot het einde van de straat en sla linksaf Via Flaminia. Bijna op het einde aan de oever van de Tiber vind je het Oratorio di S. Andrea a Ponte Milvio, een gebedsplaats uit de 15de eeuw naast een standbeeld van de heilige Andreas. Het gebouw werd opgericht door paus Pius II ter herdenking van 11 april 1462 toen kardinaal Bessarione het hoofd van apostel Andreas ontving dat gered was uit de handen van de Turken. Het kleine kerkhof was bedoeld voor pelgrims die tijdens hun tocht naar Rome kwamen te sterven.

Oratorio di S. Andrea a Ponte Milvio

Steek de Ponte Milvio over. Deze oude brug is beroemd omdat hier keizer Constantijn in 312 zijn rivaal Maxentius versloeg. De buurt ten noorden van de brug is populair bij jongeren omwille van de leuke eettentjes en cafés.

Ponte Milvio

Sla links af. Je kan gewoon de oever van de Tiber volgen ofwel Via del Robilant langsheen het Stadio della Farnesina nemen. Sla rechts af en neem de brede Viale A. di S. Giuliano tot aan het indrukwekkende Palazzo della Farnesina, een gebouw uit de tijd van Mussolini, vandaag in gebruik als ministerie van Buitenlandse zaken (lees meer). De grote gouden bol op de parking is de fotogenieke Fontana della Farnesina.

Palazzo Farnesina

Nu is het even zoeken naar een ingang. Er zijn meerdere poortjes die toegang geven tot het Stadio dei Marmi, het prachtige atletiekstadion omzoomd met de 60 marmeren beelden. Mogelijks moet je er helemaal rondwandelen maar meestal is er wel ergens een poortje open zodat je het stadion kunt betreden (tenzij er een meeting plaatsvindt).

Stadio dei Marmi

Dit stadion is gebouwd door Mussolini als onderdeel van het Foro Italico en is nog helemaal intact. Het Foro werd gebouwd om in 1940 de Olympische Spelen te laten doorgaan maar dat is mislukt door de start van WO II.

Foro Italico

Naast een atletiekstadion zijn er nog tal van sportpaviljoenen (vele leegstaand), een Olympisch zwembad en een groot voetbalstadion (Stadio Olimpico).

Foro Italico

Let op de verweerde mozaïeken uit de tijd van Mussolini aan de Fontana del Globo. Over enkele jaren zijn ze volledig verdwenen…

Fontana del Globo

Wandel langs de reusachtige obelisk met opschrift MUSSOLINI DUX naar de Ponte Duca d’Aosta. Op de vier hoeken staan marmeren bas-reliëfs met oorlogstaferelen uit WO I. De Duca d’Aosta is een eeuwenoude adellijke titel van het huis van Savoye.

Ponte Duca d’Aosta

Eenmaal de brug overgestoken is het slechts enkele stappen door het parkje tot aan de halte van tram 2 (Mancini) die je terugbrengt naar het startpunt van deze wandeling.