Romewandeling Monti

Praktisch

Start -en eindpunt: metrohalte Colosseo
Afstand: 6,5 km

Beschrijving Romewandeling “Monti”

De wijk Monti is gelegen tussen het Colosseum en station Termini. De naam betekent letterlijk “bergen” wat verwijst naar de heuvels Esquilijn, Viminaal en delen van de Coelius en het Quirinaal die in dit gebied lagen (vandaag is de wijk kleiner in oppervlakte).

Op het wapenschild van rione Monti zien we drie groene heuvels op een zilveren achtergrond.

In de oudheid was dit een zeer druk bewoond gebied. Het deel waar de armen woonden, stond bekend als de Suburra (Latijn voor buitenwijk). Tijdens de middeleeuwen raakte de wijk zonder watertoevoer (de aquaducten werden niet meer onderhouden) en vond je hier vooral wijngaarden en markten.

Monti

Vandaag is het nog steeds een volkswijk met veel leuke winkels en eettenten. De inwoners van de wijk hebben een sterk identiteitsgevoel en spreken zelfs een eigen variant van het Romeins dialect. Er valt heel wat te bekijken/te bezoeken waaronder mooie kerken en resten uit de oudheid.

Monti

We starten aan metrostation Colosseo dat meteen toegang geeft tot één van de meest bezochte monumenten ter wereld: het Flavisch Amfitheater uit de 1ste eeuw n.C. dat iedereen kent als het Colosseo. Het gebouw werd opgetrokken op de plaats waar een meer lag aan de voet van het paleis van keizer Nero.

Colosseo

Neem de trappen naar boven en neem Via del Cardello. Verderop aan je linkerkant passeer je de kerk S. Maria della Neve. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 8ste eeuw maar werd totaal verbouwd begin 17de eeuw door C. Fontana. In 1798 werd de kerk toegewezen aan de broederschap van de S. Maria della Neve. Wat verderop vind je een elegante fontein op de binnenplaats van een palazzo.

S. Maria della Neve

Sla verderop linksaf Via Frangipane en dan rechtsaf Via del Colosseo. Op het einde van deze straat kom je uit op Via Cavour, een belangrijke verkeersas in deze wijk. Steek de straat over en neem Via Tor de’ Conti genoemd naar de Torre dei Conti, een middeleeuws fort van paus Innocentius III uit de 13de eeuw gebouwd op de fundamenten van de antieke Tempio della Pace (vredestempel).

Torre de’ Conti

Aan je linkerkant bevinden zich tal van antieke resten waaronder het Forum van Nerva, het Forum van Augustus en het Forum met de markten van Trajanus. Ter hoogte van de Casa dei Cavalieri di Rodi (linkerkant) vind je aan de rechterkant het Palazzo del Grillo met een barok portaal en een stoere middeleeuwse toren uit de 13de eeuw.

Torre del Grillo

Neem de Salita del Grillo tot aan het ronde punt. Aan je linkerkant zie je de Torre delle Milizie oprijzen, nog een middeleeuwse toren uit de 13de eeuw, gebouwd op de resten van de Servische stadsmuur waarvan je nog een stukje kunt bekijken aan de overkant van de straat. De kerk S. Caterina a Magnanapoli uit de 17de eeuw is de hoofdkerk van de Ordinariato militare per l’Italia, de kerk van het leger zeg maar.

Torre delle Milizie

Sla rechtsaf Via Panisperna en neem de eerste straat links Via Mazzarini. Aan je rechterkant vind je de ingang naar de S. Agata dei Goti, een kleine interessante kerk uit de 6de eeuw gesticht na de inval van de Goten in Rome en gebruikt door de Arische cultus. De façade en het trappenportaal werden toegevoegd in de 18de eeuw.

Even verderop vind je aan je linkerkant de ingang naar de Villa Aldobrandini. De tuin werd recent opgeknapt en kan je vrij bezoeken. Vanop de hoge muren heb je een fraai zicht over de omringende straten.

Sla rechtsaf Via Nazionale. Verderop linksaf Via Milano. Verderop rechtsaf Via del Quirinale. Aan je rechterkant vind je de kerk S. Andrea al Quirinale, een werk van Bernini uit midden 17de eeuw in opdracht van paus Alexander VII. Het grondplan is een ellips en het gebouw is een toonbeeld van barokke harmonie. Lees meer.

S. Andrea al Quirinale

Verderop op het kruispunt vind je de elegante kerk S. Carlo alle Quattro fontane, een fraai werk van Borromini uit de 17de eeuw die vaak de S. Carlino wordt genoemd omwille van de afmetingen. Kerk en klooster zijn een schitterend voorbeeld van het genie van deze architect. Het kruispunt is versierd met 4 fonteinen die de rivieren Tiber en Aniene en de deugden Trouw en Kracht voorstellen.

S. Carlo alle Quattro Fontane

Sla rechts af Via delle quattro fontane. Aan het ene uiteinde van deze lange straat heb je zicht op de S. Maria Maggiore en aan de andere kant op de obelisk aan de Spaanse Trappen. Sla linksaf Via di S. Vitale. Op het einde van de straat kom je uit aan Via Nazionale aan de ingang van de basiliek S. Vitale. Deze vroegchristelijke basiliek uit de 4de eeuw heeft nog een origineel portiek. De rest van de kerk werd verbouwd in de 15de eeuw. De kerk ligt op het straatniveau uit de oudheid aan de Vicus Longus.

Naast de basiliek vind je de ingang van het Palazzo delle Esposizioni, een enorme tentoonstellingsruimte gebouwd eind 19de eeuw met cinema, bib, auditorium en 3000 m² expositieruimte. Er worden vooral tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Palazzo delle Esposizioni

Steek Via Nazionale over en neem Via Milano. Sla linksaf Via Palermo tot aan de Piazza del Viminale. Centraal op het plein staat de Fontana del Viminale uit 1929 die eerder 2 andere pleinen sierde vooraleer hier uiteindelijk terecht te komen. De Viminaal is de kleinste van de 7 heuvels waarop Rome werd gebouwd. Het enorme palazzo uit 1920 dat het plein domineert, huisvest het ministerie van Binnenlandse zaken.

Piazza del Viminale

Sla rechts af Via A. Depretis en sla verderop rechts af Via Cesare Balbo tot aan de ingang van de S. Lorenzo in Panisperna. De heilige Lorenzo werd op deze plek gemarteld op een grill die je in de crypte kan bekijken. De naam van de kerk is afkomstig van een traditie van de zusters Clarissen die op de jaarlijkse feestdag van S. Lorenzo brood met ham uitdeelden aan de armen (pane e perna). Een eerste kerk werd gebouwd in de 9de eeuw. Daarna werd ze verbouwd in de 14de eeuw, de 16de eeuw en de 19de eeuw. Het moderne beeld buiten is de heilige Brigitta van Zweden die in de 14de eeuw een klooster stichtte en hier bedelde voor de armen.

S. Lorenzo in Panisperna

Op nummer 207 vind je Palazzo Falletti uit de 19de eeuw met een fraaie fontein op de binnenplaats. Neem Via Cimarra en sla links af Via Clementina tot op de Piazza degli Zingari. De naam van het plein kent zijn ontstaan in de 17de eeuw toen hier zigeunerfamilies hun woonwagens parkeerden aan de Pozzo di Proba, een waterput.

Piazza degli Zingari

Daal af naar Via Urbana. Hier vind je de ingang van de kleine kerk S. Lorenzo in Fonte gewijd aan de heilige Lorenzo en Ippolito. Het achtervoegsel “in fonte” verwijst naar de thermen waar Lorenzo zijn celbewaarder Ippolito zou hebben gedoopt. In de kelder kan je de gevangenis en waterput bezoeken.

S. Lorenzo in Fonte

Sla rechts af en vervolg de straat tot aan de kerk S. Maria ai Monti uit de 16de eeuw, een werk van G. della Porta op de plek waar een mirakel plaatsvond. Een blinde vrouw kon weer zien nadat ze voor een icoon van Maria stond.

S. Maria ai Monti

Schuin achter de kerk ligt de Piazza della Madonna dei Monti met de Fontana dei Catecumeni. De fontein werd ontworpen door della Porta in opdracht van Paus Sixtus V met de fontein voor de S. Maria in Trastevere als inspiratiebron.

Fontana dei Catecumeni

Neem Via dei Serpenti tot aan Via Cavour. Sla links af en steek de straat over. Neem de trappen van de Scalinata dei Borgia. De Etruskische koning Servius Tullius stierf op deze plaats verraden door zijn dochter Tullia. De trap loopt onder het palazzo Borgia dat weelderig met klimop is begroeid. Hier woonde o.a. Lucrezia Borgia, buitenechtelijk kind van paus Alexander VI.

Eenmaal boven vind je op het plein de ingang van de basiliek S. Pietro in Vincoli, gewijd aan de ketenen van apostel Petrus. De kerk staat op de Esquilijn, een van de 7 heuvels waarop Rome gebouwd werd. De originele kerk dateert uit de 5de eeuw maar werd herbouwd in de 15de en 18de eeuw. De publiekstrekker in de kerk is het grafmonument voor paus Julius II ontworpen door Michelangelo met een prachtig beeld van Mozes.

Neem de Largo della Polveriera die je het park Oppio binnenleidt. Onder het park vind je de resten van het Domus Aurea, het gouden huis van Nero (toegang betalend met gids).

Domus Aurea

Vervolg Viale del Monte Oppio die het park dwarst. Deze heuvel maakt deel uit van de Esquilijn. Het park werd recent opgeknapt. Er zijn talrijke resten te zien van de thermen van Titus en Trajanus. Verder is er een fontein, een speeltuin, skatepark en een rozentuin.

Eenmaal uit het park vind je aan je linkerkant de basiliek SS. Silvestro e Martino ook de S. Martino ai Monti genoemd. De originele kerk dateert uit de 4de eeuw maar werd daarna meermaals verbouwd. De 24 zuilen versierd met Korinthische kapitelen zijn antiek. De fresco’s in het interieur beelden het Romeinse platteland uit in de 17de eeuw.

SS. Silvestro e Martino

Onder de kerk kan je o.l.v. een gids een antiek huis en oude gebedsplaats bezoeken, een van de weinige overgebleven tituli (schuilkerken) in Rome.

SS. Silvestro e Martino

Sla links af Via Equizia tot aan de Piazza di S. Martino ai Monti. De Torre dei Capocci is een mooi voorbeeld van een middeleeuwse toren (36 m) uit de 12de eeuw gebouwd door de adellijke familie Capocci uit Viterbo (Lazio).

Torre dei Capocci

Sla rechts af Via G. Lanza en verderop rechtsaf Via Merulana. Aan je linkerkant passeer je langs de Tempio di Mecenate, resten van een auditorium van een villa van een adviseur van keizer Augustus. Vandaag is er een zaaltje met zitplaatsen en wat fragmenten van fresco’s. Te bezoeken op afspraak met gids.

Auditorium di Mecenate

Aan de overkant de imposante gevel van Palazzo Brancaccio, gebouwd door de schatrijke M. E. Bradhurst Field uit New York die trouwde met prins S. Brancaccio. Het werd gebouwd eind 19de eeuw en is zo een van de laatst gebouwde adellijke paleizen in Rome. Op het gelijkvloers bevindt zich een theater. Tot 2017 was hier het Museum voor Oosterse kunst gevestigd maar dat verhuisde naar de musea in de EUR(OPA)-wijk. Vandaag zijn er diverse private ondernemingen gevestigd. De galerij met moderne kunst op de eerste verdieping is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.

Sla rechts af Via Mecenate tot je uitkomt op Via Labicana. Aan de overkant van deze straat vind je de ingang van de basiliek S. Clemente uit de 12de eeuw. Onder de kerk bevindt zich een oudere kerk uit de 4de eeuw (toegang betalend) met daaronder nog een oudere Mithrastempel uit de 2de eeuw, enkele antieke huizen en een ondergronds riviertje. De hoofdkerk is gewijd aan paus Clemens, de derde paus na Petrus. Hij stierf de marteldood op de Krim.

S. Clemente

Sla rechtsaf richting Colosseum. Rechts zie je de archeologische vindplaats Ludus Magnus. Dit was de hoofdzetel van de gladiatoren gebouwd door keizer Domitianus.

Wandel om het Colosseum heen tot aan de magnifieke Arco di Costantino uit de 4de eeuw. In deze periode waren er nog amper beeldhouwers die dergelijk kunstwerk konden houwen en daarom werd de boog samengesteld uit stukken van andere monumenten.

Arco di Costantino

Voor de boog stond in de oudheid een monumentale fontein, de Meta Sudans waarvan je vandaag nog enkel de omtrek kunt waarnemen. De fontein was gewijd aan Apollo.

Meta Sudans

Wandel tenslotte via de eeuwenoude straatstenen van Via dei Verbiti tot aan de metrohalte Colosseo, eindpunt van deze wandeling.