Romewandeling Pigneto

Praktisch

Startpunt: tramhalte Porta Maggiore
Eindpunt: metrohalte Malatesta
Afstand: 5,5 km

Beschrijving Romewandeling “Pigneto”

De arbeiderswijk Pigneto ten oosten van het centrum is vandaag een mengelmoes van studenten, arbeiders, kunstenaars, immigranten en was de favoriete buurt van filmregisseur Pier Paolo Pasolini. Hier is weinig antieke oudheid te vinden, de wijk werd pas aangelegd in de 19de eeuw langs de treinsporen en bestaat vooral uit arbeidershuisjes en appartementsgebouwen.

Toch is het de moeite om de buurt te verkennen, alleen al omwille van de vele streetart en om het aparte sfeertje op te snuiven. Pigneto is altijd al een wijk geweest met een scherp kantje en dat zal de komende jaren niet veranderen ondanks de aanleg van de nieuwe metrolijn C.

We starten net buiten de wijk aan de Porta Maggiore waar verschillende tramlijnen een halte hebben. Neem Via Casilina die langs de Aureliaanse stadsmuur loopt. Verderop sla je links af en neem je Via Casilina Vecchia. Al snel wandel je langs de bogen van het Aqua Felice dat nog steeds in werking is en wat voor fonteinen in Rome aanvoert.

Aqua Felice

Aan Via del Mandrione verlaat je Via Casilina Vecchia en sla je linksaf naar de tramsporen naast Via Casilina. Steek deze straat over, houd links aan en neem rechtsaf Via di Villa Serventi. Op de Piazza Tolomeo neem je Via Adriano Balbi en sla je meteen linksaf Via Cristoforo Buondelmonti. Verderop rechtsaf en dan linksaf Via Luigi Filippo de Magistris.

Op het einde rechtsaf tot aan de Via del Pigneto, de hoofdstraat van de wijk. Hier werd in 2015 het metrostation Pigneto geopend op de nieuwe metrolijn C. Om de hoek vind je Rosti al Pigneto, een fijne plek voor koffie of lunch. In de tuin kijk je naar een grote robot op de muur, een streetart van de Poolse kunstenaar M-City.

Iets verder aan je linkerkant op nr 127 vind je een mooie streetart die een hommage aan Pasolini brengt met zijn idee over passie.

Sla linksaf en neem Via Fanfulla da Lodi, een straat waar Pasolini opnames maakte voor de film Accattone (1961). Even verderop vind je bar Necci dal 1924 waar hij vaak vertoefde en vandaag nog steeds een monument in de wijk. Rond de bar vind je verschillende streetart op de gevels van de huizen.

In deze straat vind je drie mooie streetarts. Aan je rechterkant boven op een gevel Pasolini’s oog, een werk van Mauro Pallotto (Maupal) en vernoemd naar een uitspraak van Pasolini: L’occhio è l’unico che può accorgersi della bellezza (‘Het oog is het enige dat schoonheid kan zien’Lo Sguardo).

Aan de overkant een close-up van actrice Margherita Caruso met een hoofddoek en een gouden aureool. Deze Madonna, werk van Mr. Klevra, verwijst naar Pasolini’s film “Il Vangelo secondo Matteo”.

Het derde werk is van kunstenaar Omino 71 en is genoemd “Io so i nomi” gebaseerd op Pasolini’s uitspraak “Ik ken ze. Ik ken de namen van degenen die verantwoordelijk zijn” (uit de krant Corriere della Sera in 1974). Pasolini’s gezicht is verborgen achter een masker dat hem op Superman doet lijken.

Aan het einde van de straat kom je uit op de drukke Via Prenestina. In het parkje aan de overkant staan de resten van het Mausoleo detto “il Torrione”, een grafmonument uit de 1ste eeuw n.C. en is één van de grootste ronde tombes uit die periode. In het parkje vind je ook een middeleeuwse fontein.

Torrione

Vervolg Via Prenestina tot aan de ingang van het Parco delle Energie aan je linkerkant. Aan je linkerkant zie je het cultureel centrum Csoa Exsnia. Verder in het park vind je een klimmuur en het Lago Ex Snia Viscosa, een meertje met veel natuurlijk groen.

Steek Via Prenestina over en neem Via Erasmo Gattamelata. Aan je linkerkant zie je de moderne bakstenen kerk S. Luca a Via Prenestina gewijd aan evangelist Lucas uit 1958. Binnen valt meteen de grote mozaïek op in het koor.

Sla na de kerk linksaf en neem Via Roberto Malatesta. Verderop neem je rechtsaf Via Renzo da Ceri tot je terug aan Via del Pigneto komt. Sla links af en volg de straat tot een plein vol geparkeerde auto’s. Op de gevel van een appartementsgebouw vind je de enorme streetart van de kunstenaars Sainer & Bezt van Etam Cru. Een oudere man kruipt uit een vuilnisbak met een tas koffie in de hand, een verwijzing naar de huidige toestand van de Italiaanse economie.

Murales Etam Cru

Neem Via Gabrino Fondulo en sla rechts af Via Zenodossio. Je komt aan op de Piazza Roberto Malatesta met het gelijknamige nieuwe metrostation van metrolijn C, eindpunt van deze wandeling.

Het plein is genoemd naar een Romeins condottiere uit de 15de eeuw met de bijnaam Roberto il Magnifico. Hij was in dienst van het Vaticaans leger en nam Rimini in. Eenmaal in de stad riep hij zichzelf uit tot heerser en verbrak de banden met de paus. De paus stuurde een leger dat Malatesta met glans versloeg. Later ging hij in dienst bij de troepen van de koning van Napels die samen met Firenze streden tegen het pauselijke leger. Dankzij bemiddeling van Venetië ging hij terug in dienst bij de paus en leidde het pauselijk leger in Castel Gandolfo waar hij belangrijke overwinningen behaalde tegen de hertog van Calabrië en de hertog van Melfi. Hij werd begraven in de Sint-Pietersbasiliek.