Romewandeling Testaccio

Praktisch

Startpunt: metrohalte Piramide
Eindpunt: metrohalte Piramide
Afstand: 4 km

Beschrijving Romewandeling “Testaccio”

De wijk Testaccio ligt netjes geprangd tussen de heuvel Aventino en de wijk Trastevere aan de overkant van de Tiber. Het belangrijkste gebouw in deze wijk was het grote slachthuis van Rome. Vele inwoners waren er tewerkgesteld en het was dan ook een echte arbeiderswijk. Het slachthuis is al jaren gesloten en de wijk veranderde in een bonte mix van oud en nieuw. Je vindt er traditionele eethuizen met gerechten op basis van slachtafval maar evengoed vegetarische tentjes en hippe cafés. Er zijn geen grote bezienswaardigheden te vinden maar toch is het een aangename buurt voor een stadswandeling.

Op het wapenschild van Testaccio staat een gouden amfoor op een rode achtergrond.

We vertrekken aan metrohalte Piramide net naast treinstation Ostiense. Ook tram 3 houdt hier halt.

Aan de overkant van het plein valt je oog meteen op het schitterend gerestaureerde grafmonument uit de oudheid: de witte Piramide di Caio Cestio. De man verbleef een aantal jaren in Egypte en liet het graf bouwen in amper 330 dagen. Er worden af en toe bezoeken met gids georganiseerd. Rondom de piramide onderhouden vrijwilligers de talrijke zwerfkatten die Rome rijk is.

Piramide di Caio Cestio

Naast de blinkende piramide staat de Porta S. Paolo, één van de antieke stadspoorten die vandaag dienst doet als museum gewijd aan Via Ostiense. Je vindt er maquettes, antieke inscripties en beelden, graven en altaren; plannen en luchtfoto’s van het antieke Ostia met de havens van Claudius en Trajanus en een grote verzameling prenten en foto’s uit de geschiedenis van de weg. Vanuit de ramen heb je een mooi zicht op de piramide en wanneer je van de ene toren naar de andere loopt, geniet je van een fraai panoramisch uitzicht. De toegang is gratis.

Porta S. Paolo

Neem de straat tussen de piramide en de poort en sla linksaf Via Caio Cestio. Even verderop vind je aan je linkerkant de ingang van het Cimitero Accatolico of protestantse begraafplaats (toegang gratis). Je kunt er rustig vrij rondlopen en de grafmonumenten van tal van beroemdheden bewonderen zoals John Keats, Joseph Severn, Shelley en vele anderen.

Cimitero Acattolico

Neem Via Paolo Caselli die leidt naar de Via Marmorata. De naam van deze straat is afgeleid van de grote magazijnen uit de oudheid waar marmeren blokken werden opgeslagen. Deze blokken uit alle delen van het Romeinse Rijk kwamen via de Tiber hier in Rome aan.

Aan de overkant zie je het stilistische Palazzo delle Poste, een gebouw uit 1935 opgetrokken uit wit marmer.

Palazzo delle Poste

Sla links af en volg Via Marmorata verder tot aan Via Aldo Manuzio. Onderweg passeer je aan je linkerkant de Caserma dei Vigili del Fuoco, een brandweerkazerne uit 1929. Let op de kapitelen met een brandweerhelm in verwerkt. In 2002 werd hier het Museo Storico dei Vigili del Fuoco di Roma ingericht waar de geschiedenis van het brandblussen wordt belicht sinds de oudheid tot vandaag.

Caserma dei Vigili del Fuoco

Verderop zie je aan de overkant een antieke bakstenen boog, de Arco di S. Lazzaro die ooit de straat overspande voor ze verbreed werd.

Arco di S. Lazzaro

Sla linksaf tot aan de Piazza Testaccio waar centraal een mooie fontein staat: de Fontana delle Anfore uit 1927. De amfoor is het symbool van deze wijk, later meer hierover (schervenberg). De fontein stond oorspronkelijk op de oever van de Tiber (aan de Ponte Sublicio) maar werd in 2014 naar hier verplaatst toen de dagelijkse markt op dit plein verhuisde.

Piazza Testaccio

Steek het plein over tot aan het volgende plein: de Piazza S. Maria Liberatrice dat wat groener is ingericht en vernoemd is naar de gelijknamige kerk. Sla rechts af Via G. Branca tot je weer op Via Marmorata uitkomt. Sla links af tot aan de Tiber. Dit is de Piazza dell’Emporio met de Ponte Sublicio uit 1917 die de wijk verbindt met Trastevere. De brug is vernoemd naar de oudste brug uit Rome die gebouwd werd door koning Anco Marzio in de 7de eeuw v. C.

Ponte Sublicio

Sla links af en volg de rivier tot aan de Fontana di Pio IX in Lungotevere Testaccio, een kleine fontein met een lange naam uit 1869 opgetrokken uit marmer, travertijn en baksteen. Ze werd in 2000 lelijk beschadigd door vandalisme en daarom gerestaureerd.

Fontana di Pio IX in Lungotevere Testaccio

Sla linksaf Via Florio en meteen terug linksaf Via A. Vespucci. Op de kruising met Via Rubattino vind je de Porticus Aemilia Emporium, enkele indrukwekkende bakstenen bogen die nog resten van een antiek magazijn. De hele wijk stond vol met dit soort opslagruimten omdat hier aan de kaaien de boten afmeerden en hun lading losten met graan, olie, wijn, marmer, enz…

Porticus Aemilia Emporium

Sla rechts af Via Rubattino tot aan de S. Maria Liberatrice a Monte Testaccio , de belangrijkste kerk uit de wijk en bediend door de paters Salesianen van Don Bosco. De kerk werd gebouwd in 1906 door paus Pius X. Deze kerk werd vernoemd naar de S. Maria Liberatrice al Foro Romano, een kerk op het forum die afgebroken werd in 1899 om een nog oudere kerk bloot te leggen. Let op de gevel waarin een mooi icoon is verwerkt afkomstig uit de gesloopte kerk.

Vervolg je weg en neem verderop rechts Via A. Manuzio. Aan je linkerkant zie je de overdekte kraampjes van de dagelijkse versmarkt (Mercato Testaccio) bekend om zijn lekkere Romeinse specialiteiten.

Mercato Testaccio

Sla verderop linksaf tot aan de ingang van het voormalige slachthuis, de Mattatoio di Roma. De gebouwen waarin het slachthuis actief was staan er nog allemaal en werden recent gerestaureerd. In een aantal paviljoens worden tentoonstellingen gehouden als onderdeel van het MACRO (Museo d’Arte Contemporanea Roma). Een ander deel is in gebruik door de universiteit afdeling architectuur. Verder vind je hier nog een muziekschool, een cultureel centrum, een bib, tweedehands ateliers, een café, heel wat graffiti en paardenstallen.

MACRO Testaccio

Loop zeker het domein eens helemaal rond tot aan de Ponte Testaccio die de wijk verbindt met de wijk Monteverde aan de overkant van de rivier.

Ponte Testaccio

Neem Via di Monte Testaccio die rond de schervenberg loopt. Deze artificiële heuvel is helemaal opgebouwd uit scherven van terracotta amforen die gevuld waren met olie en wijn en wordt daarom Monte dei Cocci genoemd. Het is een grote afvalberg uit de oudheid. Tussen het gras en onkruid kun je duidelijk de scherven zien liggen. In de berg zijn verschillende restaurantjes uitgegraven waarvan Flavio al Velavevodetto de bekendste is (aanrader voor Romeinse specialiteiten).

Monte Testaccio

Sla rechts af en neem Via N. Zabaglia. De straat is genoemd naar Nicola, een steenkapper die gespecialiseerd was in sampietrini, de typische Romeinse straatstenen. Aan je linkerkant zie je de Fontana del Boccale uit 1931 genoemd naar de grote vaas uit rood marmer.

Fontana del Boccale

Verderop vind je aan je rechterkant de ingang van het Rome War Cemetery (Cimitero militare di Roma) of Brits oorlogskerkhof. Hier liggen zo’n 400 soldaten begraven die sneuvelden in WO II in de strijd om Italië en Rome (gratis toegang).

Cimitero del commonwealth

Ga onder de Aureliaanse stadsmuur door en sla linksaf. Op het einde van de straat kom je uit op het startpunt van de wandeling: de Piazzale Ostiense met de piramide van Cestius. De zuil aan je linkerkant is een herdenkingsmonument uit 1954 om de gesneuvelden uit 1943 te eren, in september werd op deze plaats toen zwaar gevochten.

Memoriale della Resistenza