Romewandeling Trevi en Colonna

Praktisch

Start -en eindpunt: metrohalte Barberini
Afstand: 4 km

Beschrijving Romewandeling “Trevi en Colonna”

De wijk Trevi ligt aan de oostzijde van Via del Corso en de wijk Colonna aan de westzijde. Ze zijn beide vernoemd naar de belangrijkste bezienswaardigheid: de Trevifontein en de zuil van Marcus Aurelius (Colonna). De naam Trevi komt van “trivium” en betekent driesprong. Een van de bekendste inwoners van de wijk was Michelangelo die er stierf op 89-jarige leeftijd. De wijk Colonna was in de oudheid een bijzonder gebied met in het zuiden het pantheon en in het noorden de ara pacis (later verplaatst). Centraal stond het senaculum, een chique damessalon voor de Romeinse elite waar beslist werd over mode, stoffen, make-up, kapsels en beleefdheidsregels.

Op het wapenschild van rione Trevi zijn drie blanke zwaarden te zien op een rode achtergrond. Dat van Colonna bestaat uit een witte zuil op een rode achtergrond, een verwijzing naar de Colonna Aureliana.

We starten aan metrostation Barberini. Centraal op het plein staat de Fontana del Tritone, een zeegod spuit een hoge waterstraal vanuit een slakkenschelp gezeten boven 4 dolfijnen. Het is een werk van Bernini uit 1643 in opdracht van paus Urbanus VIII.

Fontana del Tritone

Op het plein vind je nog een andere fontein van zijn hand, de Fontana delle Api (bijenfontein) die verwijst naar het familiewapen van de familie Barberini.

Fontana delle api

Neem Via del Tritone die zachtjes daalt richting Via del Corso. Op nr 61 vind je het chique winkelcentrum Rinascente dat je zeker even binnen moet. Het moderne gebouw telt 8 etages met winkels en restaurants. In de kelder vind je naast de bar de opgravingen van een badhuis en het aquaduct Aqua Virgo, fraai tot leven gebracht met beeld en klank.

Sla verderop links af Via della Stamperia. De Accademia Nazionale di S. Luca in Palazzo Carpegna kun je gratis bezoeken. Heel wat grote namen uit de kunstenaarswereld zijn/waren lid van deze prestigieuze gilde gesticht in 1577 zoals Bernini, Cortona, en vele anderen.

Accademia Nazionale di S. Luca

Verderop vind je de wereldberoemde Fontana di Trevi. Ze werd gebouwd in de 18de eeuw door N. Salvi en het duurde 30 jaar voor ze afgewerkt was.

Fontana di Trevi

Recht tegenover de fontein vind je de kerk SS. Vincenzo ed Anastasio. Hoewel ze onbeduidend lijkt, bevat ze de urnen met daarin de harten en organen van 22 pausen die het Palazzo del Quirinale als residentie gebruikten.

SS. Vincenzo ed Anastasio

Neem Via di S. Vicenzo en sla meteen links af, de Vicolo dei Modelli. Hier vind je de ingang van de Cinema Trevi, een kleine cinemazaal met het nationaal filmarchief. Onder de cinema kun je een bezoek brengen aan de Vicus Caprarius, een ondergrondse archeologische vindplaats die ook “de stad van het water” wordt genoemd. Je vindt er resten van waterleidingen, watertanks en het Acquedotto Vergine dat o.a. de Trevifontein van water voorziet (ingang betalend).

Area Archeologica del Vicus Caprarius

Wandel de straat uit tot aan Piazza Scanderbeg, vernoemd naar de nationale held van de Albanezen en bestrijder van het Ottomaanse Rijk. Vivaldi schreef een opera rond zijn persoon. Sla rechts af, verderop aan je linkerkant zie je de Scalinata Via della Panetteria. Sla links af Via della Dataria.

Piazza Scanderbeg

Neem de trappen van de Scalita di Montecavallo tot aan de Piazza del Quirinale. De benaming Quirinale geeft aan dat we aangekomen zijn op een van de 7 mythische heuvels waarop Rome werd gebouwd: de Quirinaal. Het plein wordt gesierd door een fontein bekroond met een granieten obelisk die oorspronkelijk voor het mausoleum van Augustus stond. De 2 krijgers met paarden stellen Castor en Pollux voor. Het zijn Romeinse kopieën van Griekse beelden die ooit de Thermen van Constantijn sierden.

Op het plein vind je tevens ingang van het Palazzo del Quirinale, ambtswoning van de Italiaanse president die je kan bezoeken (toegang per reservatie).

Aan het paleis zijn tuinen met terrassen verbonden. De Giardini del Quirinale kun je bewonderen als je kiest voor het uitgebreide geleid bezoek. Sla achter de fontein rechts af Via Ventiquattro Maggio.

Aan je rechterkant ligt de kerk S. Silvestro al Quirinale. De kerk werd gebouwd in de 10de eeuw bovenop de resten van een antieke tempel. In de 16de eeuw werd de kerk afgewerkt met een bijhorend klooster. Bijzonder zijn de fresco’s van Domenichino.

S. Silvestro al Quirinale

Sla rechts af Via della Cordonata. De trappen monden uit in Via delle tre cannelle. Op het einde rechts af Via Quattro Novembre.

In de haakse bocht vind je in Via della Pilota de ingang van Palazzo Colonna. De bruggen boven je hoofd werden aangelegd om het paleis met zijn tuinen te verbinden. De schitterende Galleria Colonna is enkel te bezoeken op zaterdag (toegang betalend) maar is zeer de moeite waard. Met gids kun je tevens de tuinen en appartementen bezoeken. Lees meer.

Keer terug naar Via Quattro Novembre en daal verder af. Links Palazzo Valentini, niet toegankelijk voor publiek maar de ondergrondse archeologische vindplaats is dat wel (toegang betalend). Met beeld en klank brengt men de geschiedenis van deze plek tot leven. De ingang bevindt zich aan de achterkant van het gebouw.

Palazzo Valentini

Sla ter hoogte van het wassenbeeldmuseum (Museo delle cere) rechts af naar Piazza SS. Apostoli. Hier vind je de robuuste basilica dei SS. XII Apostoli. De originele kerk dateert uit de 6de eeuw maar er werd een 18de -eeuwse schil rond gebouwd. De kerk staat op grondgebied van de familie Colonna die de Franciscaner monniken welgezind zijn. De graftombe van Clemens XIV is van Canova. Het Palazzo Chigi-Odescalchi tegenover de kerk werd verbouwd door Bernini.

Verderop in Via di S. Marcello vind je aan je rechterkant een smal steegje met een portret van Maria uit 1690: de Madonna dell’Archetto. Volgens de overlevering zou ze regelmatig huilen, wat haar populair maakt bij bedevaarders. De kapel dateert uit 1851. Schuin over de kapel vind je l’Antica Birreria Peroni, een van de bekendste bruine kroegen in Rome uit 1906.

Madonna dell’Archetto

Sla links af Via dell’Umità en meteen links af Via del Corso. Op Piazza di S. Marcello vind je de kerk S. Marcello al Corso die vernoemd werd naar paus Marcello I. De kerk heeft een zeer oude ontstaansgeschiedenis maar werd door een zware brand vernietigd in 1519. Ze werd herbouwd door J. Sansovino en van een barokke gevel voorzien in 1682 door C. Maderno.

Sla links af Via del Santi Apostoli en neem Via del Vaccaro tot Piazza della Pilotta, genoemd naar een populair balspel dat de Florentijnen meebrachten in 1527 waarbij je een lederen bal tegen een muur gooit. Al snel speelde de Romeinse jeugd dit balspel tegen elke vrijstaande muur. Het plein wordt gedomineerd door de gevel van het palazzo della Pontificia Università Gregoriana uit 1930. De pauselijke universiteit van de Jezuïeten uit 1551 heeft hier zijn definitieve zetel gekregen.

Piazza della Pilotta

Neem Vicolo del Monticello. Op het einde linksaf Via dell’umiltà. Meteen rechtsaf Via delle vergini. Daarna linksaf Via Marco Minghetti. Aan je linkerkant vind je de ingang tot Palazzo Sciarra waar je een fraai versierde overdekte passage kunt bewonderen in Liberty stijl (eind 19de eeuw). We zien taferelen uit het dagelijkse leven van de Romeinse bourgeoisie en de verheerlijking van de vrouwelijke deugden.

Galleria Sciarra

Wandel verder en steek Via del Corso over. Vervolg je weg langs Via di Montecatini en daarna Via del Seminario tot aan het pantheon (zie Romewandeling Pigna). Sla op het plein rechtsaf Via del Pantheon tot aan de kerk S. Maria Maddalena. De originele kerk dateert uit de 8ste eeuw maar werd totaal verbouwd in de 17de eeuw. De kerk telt verschillende rijk versierde zijkapellen.

S. Maria Maddalena

Sla rechts af tot op Piazza Capranica genoemd naar het paleis van kardinaal D. Capranica uit 1450 dat zich aan de noordzijde bevindt. De kerk S. Maria in Aquiro bevat het oudste schilderij van de Maagd van Lourdes (1873). In de apsis vind je een fresco uit de 14de eeuw met Madonna met kind en de heilige Stefanus.

S. Maria in Aquiro

Aan de zuidkant van het plein vind je de Vicolo della Spada d’Orlando met resten van de tempel van Matidia, nichtje van keizer Trajanus. De naam van de straat is gelinkt aan de legende van het legendarische zwaard van Orlando: Durlindana. Om te vermijden dat het zwaard in handen zou vallen van de Saracenen, werd het tegen een zuil geslagen maar het doorkliefde de steen waarvan je de resten hier zou zien.

Piazza Capranica

Neem Via in Aquiro en sla rechts af tot aan Piazza di Pietra. De indrukwekkende zuilencolonne is een restant van de Tempio di Adriano (lees meer). Achter de gevel zijn de kantoren van de voormalige beurs van Rome. Ooit was er de pauselijke douane gevestigd. Het gebouw is enkel te bezoeken met gids.

Tempio di Adriano

Sla links af en meteen links af Via della Colonna Antonia. Sla rechts af en wandel naar de Piazza di Montecitorio, genoemd naar de heuvel Citorio. De Egyptische obelisk op het plein dateert uit de periode van Psammetichus II. In het indrukwekkende paleis vind je vandaag de Kamer van afgevaardigden. Aan het paleis werkte o.a. Bernini en Fontana. Het deed dienst als pauselijke rechtbank tot de eenmaking van Italië.

Piazza di Monte Citorio

Sla rechts af tot op Piazza Colonna vernoemd naar de zuil van Marcus Aurelius, een antieke triomfzuil van 30 m hoog uit de 2de eeuw. De zuil staat nog steeds op zijn oorspronkelijke plek. Bovenop stond een standbeeld van de keizer met 4 adelaars. De zuil roemt de overwinning en onderwerping op de Germaanse stammen en de Sarmaten.

Piazza Colonna

Het Palazzo Chigi kun je bezoeken met gids (toegang betalend). Hier bevindt zich de hoofdzetel van de Italiaanse regering en ambtswoning van de premier.

Palazzo Chigi

Steek Via del Corso over en neem een kijkje in de Galleria Alberto Sordi, voorheen Galleria Colonna, een chique overdekt winkelcentrum.

Galleria Alberto Sordi

Neem Largo Chigi tot aan de kerk S. Maria in Via, bekend als de Madonna del Pozzo. De kerk werd gebouwd in de 13de eeuw om een beeld van Maria te vereren dat hier gevonden werd in 1256. “In via” is een verwijzing naar Via Lata (vandaag Via del Corso). In de Pozzo kapel kan je een bekertje gezegend water proeven wat het de bijnaam “klein Lourdes in Rome” bezorgt.

S. Maria in Via

Sla links af tot op Piazza di S. Silvestro. De basilica di S. Silvestro in Capite met klein bijhorend klooster staat op de resten van de Tempel van de Zon. De kerk dateert uit de 8ste eeuw maar onderging vele verbouwingen. Ze heeft een fraaie romaanse klokkentoren uit 1210. De kleine binnenplaats is versierd met talloze marmeren resten uit de oudheid. In de kerk wordt een reliek van het hoofd van Johannes de doper bewaard, vandaar de toevoeging “in capite”.

Piazza San Silvestro

Neem Via del Pozzetto. Op de hoek met Via del Nazareno vind je de Fontana Chiavica del Bufalo, een fontein uit 1957 met een fraaie stierenkop die verwijst naar de familie Bufalo die in het palazzo woonde. Op deze plek stond eerder de fontein van de nimf (16de eeuw) die later verdween.

Fontana Chiavica del Bufalo

Sla rechts af Via del Nazareno. Hier vind je resten van het Acquedotto Vergine ietwat verborgen tussen de gevels achter een ijzeren hek. Steek Via del Tritone over en neem Via della Panetteria. Sla links af Via dei Maroniti. Verderop rechts af Via del Traforo en meteen links af Via Rasella.

Via Rasella

Wandel naar de hoek met Via del Boccaccio. Op deze plek werd op 23/3/1944 een bataljon SS soldaten door verzetsstrijders in de val gelokt. Als vergelding zouden 335 Romeinen de dag nadien worden afgemaakt in de Fosse Ardeatine. Toen de bom hier afging, vuurden de Duitse SS soldaten in het wilde weg, de sporen waren zichtbaar in alle gevels van de straathoek. Ter herinnering werd één gevel bewaard, de gatenkaas aan schietgaten is indrukwekkend. Er stierven 33 Duitsers. Het opperbevel beval voor elke dode Duitser 10 Romeinen te doden. Er werd slecht geteld en het bleken er 335 waaronder vele Joden, een priester en jongeren.

Wandel de straat uit tot aan de ingang van het Palazzo Barberini (toegang betalend). De Galleria Nazionale d’Arte Antica is een verzameling Italiaanse kunst van renaissance tot barok. De ene traphal is werk van Bernini, de andere van Borromini, ideaal om de stijlen te vergelijken! Er zijn verschillende zalen te bezoeken alsook de bijhorende tuin.

Verderop vind je Piazza Barberini met metrohalte Barberini, eindpunt van deze wandeling.