Romewandeling Vaticaanstad en Prati

Praktisch

Startpunt: metrohalte Ottaviano
Eindpunt: metrohalte Lepanto
Afstand: 6 km

→ Lees ook de blog “Stato della Città del Vaticano
→ Lees ook de tip “Vaticaanstad bezoeken: praktische gids

Beschrijving Romewandeling “Vaticaanstad en Prati”

Vaticaanstad en de wijk Prati liggen aan de andere kant van de Tiber net boven de wijk Trastevere. Prati (Italiaans voor velden en weilanden) was ooit een rustige groene long met velden, bloemende weilanden, moestuinen en wijngaarden. Daar kwam een eind aan in 1888 toen het hele gebied werd vol gebouwd langs brede boulevards volgens het voorbeeld van Parijs.

Op het wapenschild van rione Borgo staan drie symbolen: een liggende leeuw die uitkijkt op de Vaticaanheuvel met een ster erboven, ook te zien op het wapenschild van paus Sixtus V die de wijk Borgo in het leven riep. Op het wapenschild van rione Prati staat een zilveren mausoleum van Hadrianus (Castel S. Angelo) op een blauwe achtergrond.

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld met als staatshoofd de paus. Het hele gebied wordt druk bezocht door pelgrims en toeristen van over de hele wereld en is niet meteen de rustigste buurt voor een wandeling.

We starten de wandeling aan metrohalte Ottaviano. Neem Via Ottaviano zuidwaarts. In de eerste straat links vind je de S. Maria del Rosario in Prati uit 1912. De dominicaanse kerk is gebouwd in neogotische stijl. Boven het portaal zie je een mozaïek met de kroning van Maria in de hemel.

Keer terug naar Via Ottaviano en vervolg je weg tot aan de Piazza del Risorgimento. Op het plein zie je een standbeeld van een Carabiniero te paard.

Museo Storico dell’Arma dei Carabinieri

Hier vind je het Museo Storico dell’Arma dei Carabinieri (toegang gratis). Het museum werd opgericht in 1925. In de 23 kamers kun je uniformen, wapens, vlaggen, schilderijen enz. bekijken die verzameld werden sinds de oprichting van de Carabinieri.

Museo Storico dell’Arma dei Carabinieri

Neem Via di Porta Angelica die rechtstreeks naar de Piazza S. Pietro leidt. Aan je rechterkant zie je de kleine Fontana delle Tiare, een fontein uit 1933 uit travertijn met de sleutels en de pauselijke tiara als symbolen van deze wijk.

Fontana delle Tiare

Een bezoek aan Vaticaanstad bestaat idealiter uit een geleid bezoek aan de Giardini Vaticani met gids (toegang betalend, online reserveren).

Giardini Vaticani

Daarna mag je de Musei Vaticani induiken. Schrik niet van de drukte, dat is zo het hele jaar door.

Vanuit de musea kan je rechtstreeks de basiliek bezoeken (toegang gratis). Aan de zijkant van de ingang van de basiliek vind je de kassa om de koepel te bezoeken (toegang betalend). Je kunt de trappen nemen of de lift (iets duurder). Boven heb je een fantastisch uitzicht op het interieur van de basiliek en de stad Rome. Er is een bar en een souvenirwinkeltje op het terras dat uitgebaat wordt door nonnen.

Tenslotte kan je aan de zijkant nog het Campo S. Teutonico bezoeken, een piepklein kerkhof waar enkel Duitsers, Nederlanders en Vlamingen werden begraven. Spreek de Zwitserse wacht aan en toon je identiteitskaart om binnen te mogen. Aan deze zijde vind je tevens de ingang tot de catacomben onder de basiliek (toegang betalend, online reserveren). Met een gids duik je letterlijk de geschiedenis in tot aan het graf van Petrus.

Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi

Op het einde van de Piazza del S. Uffizio vind je de Porta Cavalleggeri, een voormalige stadspoort uit de Vaticaanse wallen. In 1849 vond hier de eerste aanval plaats door de Fransen die door een bataljon van 1000 manschappen van de Nationale Garde en 1700 manschappen van de pauselijke troepen werd afgeweerd. Let op de fontein die gebouwd werd van een antieke sarcofaag.

Keer terug naar het Sint-Pietersplein en volg de arcades tot aan de Borgo S. Spirito. Aan je rechterkant vind je via een steile trap de kerk SS. Michele e Magno uit de 12de eeuw,ook de Friezenkerk genoemd. Tijdens de openingsuren wappert de Nederlandse vlag aan de gevel.

Aan de overkant van de straat zie je de achterkant van de S. Lorenzo in Piscibus. Deze kerk werd gebouwd op de resten van de S. Laurentius in Portico Maiore, een verwoestte kerk uit de 12de eeuw waar een nonnenklooster aan verbonden was. De naam “piscibus” verwijst naar een nu verdwenen vismarkt in de buurt. Onder de kerk werden talrijke antieke resten ontdekt uit de Romeinse tijd.

Even verderop zie je op het kruispunt de barokke gevel van de kerk S. Spirito in Sassia. De originele kerk gewijd aan Maria werd gebouwd door koning Ine di Sassia (Wessex) in de 12de eeuw maar later verwoest door de Barbaren.

S. Spirito

Sla rechts af Via dei Penitenzieri tot aan de Porta S. Spirito, een stadspoort uit de 16de eeuw in de Vaticaanse wallen. Achter een van de ramen (op nr 4) is een vondelingenschuif verborgen. Het is de oudste in zijn soort. Naast het raam een bel om de broeders te verwittigen. Op nr 2 naast het toegangsportaal een ingebouwde bus om geld in te zamelen voor de vondelingen (“proietti“). In de middeleeuwen ontving deze schuif zo’n 1000 vondelingen per jaar. De schuif werd afgeschaft in 1923.

Porta S. Spirito

Wandel verder tot aan de Tiber. Aan je linkerkant zie je de Fontana delle Rovere, een fontein gebouwd tegen de zijmuur van het ziekenhuis S. Spirito.

Fontana della Rovere

Sla links af. Aan je linkerkant zie je het Complesso Monumentale di S. Spirito in Sassia, een complex van gebouwen met een ziekenhuis, een klooster, de Biblioteca Lancisiana, een museum van Sanitaire kunst (toegang betalend) en het Palazzo del Commendatore. Het complex werd gesticht in de 7de eeuw door de Saksen om zieke pelgrims te verzorgen. Onder de gebouwen zijn de resten van de villa van Agrippina (moeder van Caligola) gevonden.

S. Spirito

Ter hoogte van de brug sla je links af Via S. Pio X tot de Via della Conciliazione, de beroemde boulevard naar de Sint-Pietersbasiliek, aangelegd door Mussolini. Duizenden gebouwen werden daarvoor afgebroken.

Via della Conciliazione

Wandel richting basiliek. Aan je linkerkant zie je het Palazzo dei Penintenzieri. Het paleis werd gebouwd in de 15de eeuw door kardinaal D. della Rovere. Aan de gevel werden 2 fonteinen geplaatst door paus Paulus V Borghese, versierd met een draak en een arend, symbolen van de familie Borghese.

Fontanelle del Palazzo dei Penintenzieri

Keer terug. Aan je linkerkant zie je de barokke façade van de kerk S. Maria in Traspontina uit de 16de eeuw. Op deze plek stond een Romeinse piramide waarvan men tijdens de middeleeuwen verkeerdelijk aannam dat het het graf van Romulus was (stichter van Rome). De kapel van S. Barbara is verbonden met de kanonniers van het Castel S. Angelo.

S. Maria in Traspontina

Sla links af Via della Traspontina. Aan je rechterkant zie je de Fontana delle Palle di Cannone, een fontein uit 1927. De kanonskogels verwijzen naar het Castel S. Angelo. Sla links af de Borgo Pio en verderop rechtsaf Via degli Ombrellari. Sla meteen rechts af tot aan de Piazza delle Vaschette. Op het plein vind je de diep gelegen Fontana dell’Acqua Angelica uit 1898, zo genoemd omdat ze gevoed werd door het aquaduct Angelica, maar ondertussen door het aquaduct Vergine.

Fontana dell’Acqua Angelica

Wandel de straat uit tot aan het Castel S. Angelo, de Engelenburcht. Op de hoek met de Tiber zie je het Monumento a S. Caterina da Siena, een standbeeld uit 1961 van F. Messina. Zij bracht haar laatste levensjaren door in Rome en stierf er in 1380. Haar lichaam ligt opgebaard in de S.Maria sopra Minerva.

Het Castel S. Angelo is één van de meest bezochte monumenten in Rome (toegang betalend). Het is eigendom van de Italiaanse staat en maakt dus geen deel uit van Vaticaanstad. Het is ingericht als een museum.

Castel S. Angelo

Wandel rond de burcht langs de Piazza Adriana tot aan de Piazza Cavour. Dit recent opgefrist plein met een reusachtig standbeeld van Camillo Benso di Cavour ligt aan de achterkant van het justitiepaleis. Aan het plein liggen 2 kerkjes, een cinemazaal en een theater.

Piazza Cavour

Steek het plein dwars over en neem Via Federico Cesi tot aan de Piazza della Libertà waar je een standbeeld ziet van Pietro Cossa, een bekende Romeinse dichter. Het beeld stond oorspronkelijk op de Largo Arenula maar werd in 1962 naar hier verplaatst. Sla links af Via Cola di Rienzo, één van de belangrijkste boulevards van de wijk Prati.

Neem verderop rechts Via Attillio Regolo tot aan de Piazza dei Quiriti met de gelijknamige elegante fontein uit 1928. Quiriti zijn Sabijnen, inwoners van de antieke stad Cures, vroegste inwoners van de stad Rome toen ze gesticht werd. Bij de inhuldiging werd er herrie gemaakt door sommige katholieke verenigingen die de vrouwelijk naakten te obsceen vonden.

Piazza dei Quiriti

Sla rechts af. Aan je linkerkant zie je de kerk S. Gioacchino ai Prati uit 1898. De kerk werd gebouwd ter gelegenheid van het jubileum van paus Leone XIII. De fondsen voor de bouw werden opgehaald in 27 landen waaronder België en Nederland. Op de grote mozaïek boven het portaal is de paus afgebeeld naast een altaar.

S. Gioacchino in Prati

Sla links af Via Ezio. Aan het einde van de straat sla je rechtsaf tot aan de metrohalte Lepanto, einde van deze wandeling.