Romewandeling Villa Borghese

Praktisch

Startpunt: metrohalte Flaminio
Eindpunt: metrohalte Spagna
Afstand: 6 km

Beschrijving Romewandeling “Villa Borghese”

Een groene plek in de stad is altijd een verademing. Zeker tijdens de zomermaanden kan het broeiend heet zijn en is de koelte van een park een aangename afwisseling. De Villa Borghese is 80 ha groot en grenst aan het oude centrum en biedt heel wat afwisseling voor jong en oud. Wie geen zin heeft in wandelen kan hier rollend materiaal huren zoals fietsen, gocarts, rolschaatsen, enz…

Villa Borghese

We starten aan metrohalte Flaminio waar je uitzicht hebt op de monumentale ingangspoort van het park. Het park werd reeds eind 16de eeuw opgericht en de eeuwen erna steeds verder aangepast. In 1903 werd het eigendom van de stad Rome en opengesteld voor het publiek.

Villa Borghese

Ga onder de Porta del Popolo door naar de Piazza del Popolo. Aan je linkerkant zie je altijd wel wat mensen staan hoog bovenop het Terrazza del Pincio dat over de piazza uitkijkt, daar gaan we meteen naartoe. Neem in de hoek naast de kerk S. Maria del Popolo de trap. Je beklimt nu de heuvel Pincio.

Piazza del Popolo

Onderweg passeer je de Fontana della Vasca, gemaakt van een grote antieke vaas.

Fontana della Vasca

Eenmaal boven geniet je van een schitterend panoramisch zicht over de piazza onder je en heel Rome met al zijn koepels. Dit is een geliefd plekje om de zonsondergang te fotograferen, meestal is het dan wel drummen voor een plekje. Overal staan bustes van klassieke figuren en Italiaanse helden.

Terrazza del Pincio

Wandel met je rug naar de piazza weg van het terras tot aan de Fontana Mosè salvato dalle acque (Mozes gered uit het water).

Fontana del Mosè

Kies hier rechtsaf tot aan het ronde punt met de obelisk (Piazza Bucarest). De obelisk werd gebouwd door keizer Hadrianus om zijn geliefde Antinous te herdenken, de Griekse jongeling waar hij zielsveel van hield en die verdronk in de Nijl.

Pinciano

Sla links af en neem Viale dell’obelisco. Verderop zie je aan je linkerkant het orologio ad acqua, een bijzondere klok uit 1873 die echt op water werkt. Ze werd recent gerestaureerd maar ligt soms stil.

Orologio ad Acqua

Achter de fontein ligt het poppentheater Al S. Carlino.

Teatro San Carlino

Neem de brug over Viale del Muro Torto die diep beneden ligt en waar het drukke verkeer voorbijraast. De hoog oprijzende muren zijn een deel van de Aureliaanse stadsmuur.

Viale del Muro Torto

Neem links het wandelwegje tot aan de Fontana rotonda uit 1620.

Fontana rotonda

Wandel verder tot aan Viale Fiorello La Guardia. Aan je rechterkant zie je een standbeeld van Franse schrijver Victor Hugo.

V. Hugo

Aan de overkant vind je de ingang van het Museo Carlo Bilotti dat gratis toegankelijk is. Het gebouw deed ooit dienst als oranjerie. Bilotti is een rijke cosmeticamagnaat die kunst verzamelde en bevriend was met heel wat kunstenaars uit zijn tijd. Hij vroeg hen een portret te maken en een deel van zijn collectie kun je hier bewonderen. Het grootste deel van de collectie zijn 22 werken van G. de Chirico, een moderne kunstenaar die in Rome woonde en stierf in 1978.

Museo Carlo Bilotti

Naast het gebouw staat de Portico dei leoni, een fontein met 4 liggende leeuwen.

Portico dei Leoni

Je kunt het museum dwars doorlopen en uitkomen in Viale dell’Aranciera (of je maakt een ommetje langs het ronde punt). Wat verderop zie je het Tempio di Esculapio, een antiek uitziende tempel uit de 18de eeuw op een eilandje midden een klein meer waar je met een bootje kunt varen (betalend).

Tempio di Esculapio

Sla links af en wandel tot het ronde punt met de Fontana di Esculapio, een fontein bekroond met een klassieke boog waarin een beeld staat van Aesculapius, de Griekse god van de geneeskunde.

Fontana di Esculapio

Sla rechts af en neem Viale Folke Bernadotte tot aan de Fontane delle Tartarughe (schildpaddenfonteinen), een werk van Cesare Bazzani uit 1910 voor de Esposizione universale.

Aan de overkant zie je het monumentale gebouw waarin het GNAM is gevestigd, de Galleria Nazionale d’Arte moderna e contemporanea (toegang betalend). Hier vind je een grote collectie kunst uit de 19de en 20ste eeuw waaronder veel belangrijke Italiaanse kunstenaars. Er is ook een mooie museumbar waar je lekker kan eten.

GNAM

Neem Via Omero. Aan deze doodlopende straat zijn verschillende culturele academies gevestigd waaronder de Belgische, Nederlandse, Egyptische, Zweedse, Deense en Roemeense. Soms zijn er tijdelijke exposities waardoor je de academie kunt bezoeken maar ook de buitenkant van de gebouwen zijn de moeite waard.

Keer terug en daal de trappen af tot aan Viale delle Belle Arti. Ga de heuvel terug op en neem Viale di Valle Giulia. Je komt uit aan de Tempio di Antonino e Faustina uit 1792. Het monumentje werd gebouwd met antieke brokstukken. Let op de Griekse inscripties.

Tempio di Antonino e Faustina

Vanaf hier zie je de ingang van het Museo Pietro Canonica dat gratis toegankelijk is en een bezoekje waard. In het gebouw kun je zowel zijn studio als zijn woonvertrekken bezoeken die niet gewijzigd zijn sinds zijn dood in 1959. Deze beeldhouwer uit de 19de eeuw kende alle groten der aarde uit zijn tijd en vereeuwigde zowel de koning van Engeland als paus Benedictus als Atatürk en vele anderen. Zijn vrouw bleef hier wonen tot haar dood in 1987, daarna werd het gebouw een museum.

Museo Pietro Canonica

Wens je een bezoek te brengen aan de dierentuin Bioparco di Roma (toegang betalend), dan kun je doorsteken tot Viale del Giardino Zoologico. Anders neem je Viale dei Cavalli Marini langs het Casino dell’Orologio (met de klokkentoren) tot aan de gelijknamige fontein. Sla links af tot aan Viale dell’Uccelliera. Achter de hekken zie je de wintertuin die bij de villa hoort.

Villa Borghese

Wie de dierentuin heeft bezocht komt ook hier uit. Neem Viale dei due Sarcofaghi net achter het gebouwtje met de kasplanten en sla rechts af. Dit is het Parco dei Daini, genoemd naar de voormalige tuin van de prins waarin tot eind 19de eeuw herten en gazellen graasden. De decoraties in bas-reliëf zijn gemaakt door Bernini.

Parco dei Daini

Sla rechts af tot aan het Museo e Galleria Borghese, één van de bekendste musea in Rome. Je dient online je ticket te bestellen en een uurslot te kiezen, dit systeem vermijdt lange wachtrijen aan de kassa. Het palazzo is gebouwd begin 16de eeuw door kardinaal Scipione Borghese, neef van de paus en begaan met kunst en cultuur. Zijn persoonlijke collectie met werken van alle beroemde kunstenaars uit zijn tijd is hier te bewonderen. Aan de achterkant van het palazzo vind je een kleine nette tuin met fontein, buxushagen en standbeelden (gratis).

Villa Borghese

Neem Viale del Museo Borghese en sla rechtsaf Viale dei Cavalli Marini tot aan de Fontana dei Cavalli Marini. Deze fraaie fontein met 4 zeepaarden werd ontworpen door schilder Unterberger en uitgevoerd door Pacetti in de 18de eeuw die een oudere fontein verving die afgebroken werd.

Fontana dei Cavalli Marini

Sla linksaf Viale dei Pupazzi. Aan je rechterkant heb je een weids zicht over de Piazza di Siena waar elk jaar in mei het internationaal ruitertornooi van Rome wordt georganiseerd. Het plein is genoemd naar de Toscaanse stad Siena van waar de familie Borghese oorspronkelijk afkomstig is.

Piazza di Siena

Je komt uit aan het ronde Tempietto di Diana, een charmant bouwwerkje uit 1789 waarin ooit een antiek Grieks standbeeld van Diana stond, godin van de jacht. Het beeld wordt nu bewaard in het Louvre.

Tempietto di Diana

Iets verderop vind je 2 gebouwen waarin alles draait om film. In de Cinema dei piccoli worden er kinderfilms geprojecteerd.

Cinema dei Piccoli

In de Casa del Cinema zijn er tentoonstellingen rond film en worden er oude films gedraaid. Tijdens de zomermaanden worden er films in open lucht geprojecteerd.

Casa del Cinema

Neem Viale Goethe tot aan het wit marmeren Monumento a W. Goethe uit 1904, de Duitse schrijver die een tijd in Rome verbleef. Alle figuren rondom de schrijver zijn allegorieën van de poëzie.

Monumento a W. Goethe

Neem de brede Viale S. Paolo del Brasile tot aan het ronde punt. Sla hier linksaf en neem Via delle Magnolie tot je terug uitkomt aan het ronde punt met de obelisk. Sla verderop linksaf en neem Viale Adamo Mickievicz. Aan je linkerkant zie je Casina Valadier. Ontworpen door G. Valadier en gebouwd tussen 1816-1837. Het is een chique café-restaurant dat gerenoveerd werd begin jaren 2000.

Casina Valadier

Wandel verder langs Viale del Trinità dei Monti. Vanop deze weg heb je een fraai uitzicht over de daken en koepels van Rome.

Aan je linkerkant passeer je de Villa Medici die je kunt bezoeken o.l.v. een gids (toegang betalend). Hier zat Galileo gevangen omdat hij beweerde dat de aarde rond de zon draaide. Vandaag is in de villa de Franse academie gevestigd die jaarlijks een aantal kunstenaars gratis verblijf biedt.

Villa Medici

Voor de ingang vind je de granieten Fontana di Trinità dei Monti met centraal een kanonskogel. Deze zou volgens de legende afgevuurd zijn door koningin Christina van Zweden vanop Castel Sant’Angelo om de heer des huizes uit te nodigen voor de jacht.

Fontana di Trinità dei Monti

Vervolg je weg tot aan de kerk Trinità dei Monti, een ontwerp van Maderno uit de 16de eeuw en betaald door de Franse koning, net als de trappen die voor de kerk liggen en jammer voor hem naar de Spaanse ambassade even verderop werden genoemd. De kerk kun je gratis bekijken, voor een geleid bezoek aan het convento moet je online een afspraak boeken.

Trinità dei Monti

De Scalinata di Trinità dei Monti (Spaanse trappen) werden aangelegd in 1725. De 3 delen verwijzen naar de Heilige Drievuldigheid. Op de trappen zaten vroeger honderden toeristen uit te puffen, sinds de restauratie is dit verboden. In de 19de eeuw hingen hier jongelingen rond die als model werden uitgekozen door de kunstenaars uit die tijd. Ook vandaag worden hier regelmatig fotoshoots en modedefilés gehouden.

Scalinata di Trinità dei Monti

De trappen zijn het eindpunt van de wandeling. Zowel boven als beneden vind je de ingang naar metrostation Spagna.