Hoe geraak je in Rome?
Inhoud
Met het vliegtuig naar Rome
Wie Rome bezoekt per vliegtuig, landt op één van de twee internationale luchthavens:
- Aeroporto di Roma Fiumicino (FCO): de grootste luchthaven gelegen aan de kust op 30 km van het centrum. Hier landen en vertrekken de meeste maatschappijen.
- Aeroporto di Roma Ciampino (CIA): kleinere luchthaven ten zuidoosten op 15 km van het centrum. Hier landen vooral low-cost maatschappijen.
Beide luchthavens zijn aangesloten op openbaar vervoer. Je kunt er tevens een huurwagen boeken bij verschillende maatschappijen.
Om het centrum van Rome te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden die elk een ander prijskaartje hebben. Wiens doel niet binnen de stadsmuren ligt, checkt best even op een routeplanner wat de mogelijkheden zijn.

Van en naar Fiumicino:
- Per trein: de “Leonardo Express”. In een half uur van/naar Termini = snelste oplossing.
- Per bus (+/- 1 uur):
- Terravision. Goedkoopst en dus druk.
- Rome Airport Bus.
- T.A.M. Van/naar Termini of Ostiense.
- SIT Bus. Van/naar Termini of Vaticaanstad.
- Per taxi: de officiële (witte) taxi’s hebben een vast tarief van € 48 (binnen de stadsmuren). UBER is ook actief.
- Per privé shuttle: sommige hotels bieden een eigen luchthaven shuttle aan. Met meerdere passagiers samen reizen zal goedkoper uitkomen dan alleen.
Van en naar Ciampino:
- Per trein: Eerst met de Airlink-bus naar het treinstation Ciampino. Dan met de trein naar Termini +/- 40 min.
- Per bus (+/- 40 min):
- Terravision
- Rome Airport Bus.
- SIT Bus. Van/naar Termini.
- Per taxi: de officiële (witte) taxi’s hebben een vast tarief van € 30 (binnen de stadsmuren). UBER is ook actief.
- Per privé shuttle: sommige hotels bieden een eigen luchthaven shuttle aan. Met meerdere passagiers samen reizen zal goedkoper uitkomen dan alleen.
Met de trein naar Rome
Het hoofdstation is Roma Termini, vrij centraal gelegen binnen de stadsmuren. Het tweede grootste (in reizigersaantal) is Roma Tiburtina. Beide stations zijn ook aangesloten op het metronet.
In het totaal telt Rome meer dan 70 kleine en grote treinstations op het volledige grondgebied.
De belangrijkste treinstations op onderstaande kaart:
rood = HST station
Wie de trein neemt vanuit een grote Italiaanse stad zoals bv. Firenze, Bologna, Milano, Napoli of Venezia kiest best voor de hogesnelheidstrein uitgebaat door Trenitalia of italo. Een gewone treinrit kan natuurlijk ook maar gaat zeker 2 tot 3 keer langer duren.

Vanuit België boek je een HST-combinatie zoals:
- Brussel – Paris + Paris – Milano + Milano – Roma (duurste optie)
- Brussel – München + München – Roma (goedkoopste maar traagste optie)
- Brussel – Zürich + Zürich – Milano + Milano – Roma (snelste optie)
Check de prijzen bij de afzonderlijke maatschappijen (Thalys, SNCF, Trenitalia, italo, SBB, trenord, RailEurope).
Internationale reizigers kunnen tevens kiezen voor de nachttrein. Er zijn plannen voor een nachttrein Amsterdam-Zürich of Amsterdam-Wenen.
- ÖBB Nightjet verbindt Oostenrijk – Duitsland – Zwitserland met Italië.
- Thello is de nachttrein van Parijs naar Venezia (met stop o.a. in Milano).
- Met de Intercity Notte (Trenitalia) kun je ‘s nachts reizen binnen Italië bv. Bolzano-Roma.
Met de auto naar Rome
Vanuit Brussel tel je minstens 1500 km, vanuit Amsterdam 1650 km. Er zijn verschillende routes mogelijk naar gelang de verkeersdrukte of je vertrekplaats.
- Brussel – Luxemburg – Metz – Straatsburg – Bazel – Como – Milaan – Bologna – Firenze – Roma
- Brussel – Luik – Mannheim – Freiburg – Bazel – Como – Milaan – Bologna – Firenze – Roma
- Brussel – Charleroi – Reims – Dijon – Genève – Aosta – Milaan – Bologna – Firenze – Roma ( = zonder Zwitserland)
Voor Zwitserland heb je een vignet nodig (jaar geldig). In Frankrijk en Italië betaal je tol op grote delen van de autostrades.

In Rome raad ik je af om met de auto rond te toeren. Je bent het niet gewoon, sommige Romeinen rijden veel bruter dan je verwacht en ze kijken niet naar een krasje bij het parkeren. Laat de auto dus best achter in een beveiligde parking of binnen je verblijf (en niet op straat).
Met de fiets of te voet naar Rome
De wandelroute naar Rome is een historische pelgrimage die al vele duizenden mensen maakten en elk jaar aan populariteit wint. Op internet vind je een pak info en reisverhalen over de Via Francigena die door Frankrijk, Zwitserland en Italië naar Rome voert voor en door wandelaars en fietsers. Meer info op o.a. pelgrimswegen.nl en www.viefrancigene.org.

→ Lees ook: de Romewandeling “Via Francigena”.
Met de bus naar Rome
De lange-afstandsbus (in pulmann) is een heel populair vervoersmiddel in Italië dat wel vooral door Italianen gebruikt wordt en minder door toeristen. Je kunt echt het hele land doorkruisen en vanuit elke regio kun je Rome bereiken. Moeilijkheid is je weg vinden in het kluwen van verschillende maatschappijen, een goed lijstje vind je hier.

De meeste bussen vertrekken en arriveren aan het treinstation Roma Tiburtina (zie boven “met de trein”). Hier kun je een kaartje kopen en de vertrektijden raadplegen. De verschillende maatschappijen hebben elk hun eigen website waar je prijzen en vertrektijden (vaak in PDF) kunt opzoeken.

Wil je naar Rome met de bus vanuit België (of Nederland), dan kun je terecht bij enkele reisorganisaties of busfirma’s die Europese trajecten voorzien. Een voorbeeld vind je op busbud.com met de flixbus van Antwerpen naar Rome.
Boek je een Romereis met busvervoer in een reiskantoor? Dan zal het reisagentschap de busrit vaak combineren met verblijf en/of rondreisfaciliteiten (gids, bezoeken, maaltijden, …); een voorbeeld vind je hier.
Met de boot naar Rome
Een cruise op de Middellandse Zee houdt vaak halt in Rome. De ferryhaven bevindt zich echter niet in Rome zelf maar in Civitavecchia op zo’n 70 km van de hoofdstad. Wie Rome wil bezoeken neemt dan de trein (rechtstreeks), de bus of een taxi.

Een fijne manier om Rome in en/of uit te varen is via een boottocht op de Tiber tussen Ponte della Scafa (Ostia antica) en Ponte Marconi (Roma). De tocht duurt 2u30 en kost 20 euro. Meer info en boeken doe je hier.

Wie per schip naar Italië wil varen, kan een kajuit boeken op een vrachtschip, een alternatieve en ecologische manier van reizen. Rechtstreeks naar Rome is niet mogelijk omdat Rome geen haven voor vrachtschepen heeft. Grote havens in Italië zijn Genova, Napoli, Venezia, La Spezia en Livorno. Vanuit deze plaatsen kun je Rome dan weer snel bereiken per trein. Een voorbeeld vind je hier (Antwerpen – La Spezia in 10 dagen).

→ Lees ook: met het openbaar vervoer in Rome.