Vaticaanstad bezoeken: praktische gids

Plattegrond Vaticaanstad

→ Lees ook de blog Stato della città del Vaticano
→ Lees ook de Romewandeling Vaticaanstad en Prati


Live beeld Piazza San Pietro

Vaticaanstad trekt miljoenen bezoekers per jaar, het is een van de drukste plekken in Rome met vaak indrukwekkend lange wachtrijen. Wat kun je nu precies bezoeken en hoe bereid je dit bezoek voor? Een praktische gids.

Piazza San Pietro

Het schitterende Sint-Pietersplein is gebouwd om bezoekers aan te trekken. De piazza kun je gratis betreden. Op drukke dagen wordt een deel van het plein afgesloten en moet je eerst door een controle (scanner) om veiligheidsredenen. Centraal staat de Egyptische obelisk Vaticano met aan weerszijden een fontein. Het plein is een ontwerp van Bernini. Als de paus vanuit het venster zijn zegen geeft, staat het plein vaak afgeladen vol en geraak je er niet zo gemakkelijk meer bij.

Basilica di San Pietro

De machtige Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken en dat is te zien aan de lange wachtrij die meestal in een lange U op het plein wordt gevormd. De basiliek is geopend vanaf 7u en sluit om 18u30 (winter)/19u (zomer). Wil je de wachtrij zo kort mogelijk, kom dan zeer vroeg of kies een rustige wintermaand. Tijdens belangrijke misvieringen is de kerk niet vrij te bezoeken. Zorg voor gepaste kledij (geen blote schouders of te korte broek/rok).

Tip: virtueel bezoek via deze website.

Museo del Tesoro

Foto @wikipedia

In de basiliek vind je achter de sacristie de toegang tot de “schatkamer” met o.a. meubilair, beelden, pauselijke tiara’s en geschenken van belangrijke bezoekers. Topwerk is het grafmonument voor Sixtus IV van A. del Pollaiolo, een kunstenaar uit Firenze. De sarcofaag werd in 1493 uitgevoerd in opdracht van kardinaal G. della Rovere, de latere paus Julius II. De toegang is betalend aan de kassa ter plaatse.

La cupola

Via een aparte gang rechts naast het hoofdportaal van de basiliek vind je de toegang om de koepel te beklimmen. Aan de kassa kies je een ticket met of zonder lift. Er zijn 320 traptreden maar het ticket met de lift is iets duurder. Op het dakterras is een winkeltje met een bar. Jammer genoeg moet je de lange wachtrij voor de basiliek eerst doorstaan want er is geen aparte wachtrij voor de koepel. Opgelet de koepel sluit al om 17u. O ja, het uitzicht boven is fenomenaal.

Necropoli vaticana

Foto @ wikipedia

De Sint-Pietersbasiliek is deels gebouwd boven een antieke begraafplaats. De toegang tot de ondergrondse necropoli is uitsluitend mogelijk met gids en moet je op voorhand boeken (website). Tijdens je bezoek zie je de uitgestrekte antieke begraafplaats, de fundamenten van de oude Sint-Pietersbasiliek en een glimp van de graftombe van Sint Pieter. Opgelet geen toegang onder 15 jaar. Ingang aan de linkerkant van de basiliek via de colonnato berniniano. Na het geleid bezoek kom je vanzelf in de Sint-Pietersbasiliek uit die je dan vrij kunt bezoeken.

Tip: virtueel bezoek via deze website.

Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi

Eveneens aan de linkerkant van de basiliek via de colonnato berniniano vind je de toegang tot het kerkhof van de Duitsers en Vlamingen. Reizigers met een Belgisch, Duits of Nederlands paspoort krijgen vrije toegang tijdens de voormiddaguren. De ingang wordt bewaakt door de Zwitserse Garde. Bij het tonen van het paspoort wordt de toegang verleend. Op deze intieme begraafplaats gesticht in de 8ste eeuw door Karel de Grote, liggen Duitsers, Nederlanders en Vlamingen begraven.

Giardini Vaticani

De uitgestrekte tuinen bezoek je met gids al wandelend of wie slecht te been is met een open busje. Boek je ticket zeker online, dan mag je een kwartier voor afspraak de wachtrij aan de Vaticaanse musea voorbijwandelen en op vertoon van je boeking meteen binnen. Het tuinbezoek wordt georganiseerd met kleine groepen onder leiding van een ervaren gids en duurt ongeveer 1,5 u en is zeer de moeite. Na je tuinbezoek mag je gratis de Vaticaanse musea verder bezoeken tot sluitingstijd. Een absolute aanrader!

Musei e collezioni Vaticani

De Vaticaanse musea zijn wereldberoemd en trekken miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is er vaak zeer druk en soms is het echt ongemakkelijk drummen in de smalle gangen en traphallen. Boek absoluut je ticket online zodat je de lange wachtrij aan de kassa kunt vermijden. Deze rijen kunnen in het hoogseizoen oplopen tot 2u en wachten in de blakende zon is geen pretje. Op de middag en tegen sluitingstijd zijn de rustigste momenten om het museum te bezoeken. Laat je nooit verleiden door sluwe verkopers langs de wachtrij die “skip the line” tickets aansmeren tegen woekerprijzen. Heb je tijd, boek dan een ticket tot de tuinen en bezoek daarna rustig gratis de musea (zie boven).

Tip: virtueel bezoek via deze website.

Musei Vaticani Nascosti

Tijdens een “gewoon” bezoek aan de Vaticaanse musea zie je slechts een deel van het enorme complex. Wie meer wil zien, kan een speciaal ticket boeken om een of meer extra ruimtes te bekijken zoals de Scala del Bramante, de Cappella Niccolina of de Gabinetto delle Maschere. Deze tickets zijn echter peperduur (vanaf €485 per ruimte) en zijn eerder bedoeld voor groepen (max 10 p.). Omdat je na het geleid bezoek ook toegang krijgt tot de Vaticaanse musea, dien je bovenop het speciale ticket nog een standaard toegangsticket te betalen.

Extra time, Prime, VIP, Pranzo, Colazione, …

Naast het standaard toegangsticket voor de Vaticaanse musea kun je kiezen uit een waslijst van extra opties zoals ontbijt, middaglunch, happy hour, toegang voor openingsuur, enz… De lijst is indrukwekkend en de prijzen zijn torenhoog. Een heel exclusieve optie (via extern reisbureau) is de “Key Master Tour” waarbij je om 6u ‘s ochtends samen met de clavigero (sleutelbewaker) de deuren opent van o.a. de Sixtijnse kapel (vanaf €400 p.p.).

Vaticano in treno

Tenslotte een uitsmijter: een daguitstap met de trein van Vaticaanstad naar Castel Gandolfo (en terug). De tickets online komen maar mondjesmaat op de website dus regelmatig checken is de boodschap. Om 8u mag je de (eventuele) wachtrij aan de ingang overslaan en meteen in alle rust de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel bezoeken met audiogids. Om 10u is er een geleide wandeling door de Vaticaanse tuinen tot aan het Stazione Ferroviaria della Città del Vaticano. Hier neem je de elektrische trein naar Albano Laziale. Na de lunch is er bezoek aan de Giardini delle Ville Pontificie met audiogids. Terugrit van Castel Gandolfo met aankomst rond 18u30 in Vaticaanstad.

Belangrijke info

Boek je tickets op de officiële website tickets.museivaticani.va. Als je zoekt via Google (of een andere zoekmachine) kom je vaak eerst terecht op gesponsorde links naar dure boeking-sites die soms wel het dubbele van de prijs vragen. Ook heel wat reisbloggers laten zich sponseren en linken in hun blogs naar dure boeking-sites.

Door de drukte is het niet altijd eenvoudig een ticket te boeken. Wacht je te lang, dan is alles al uitverkocht, zoek je te vroeg, dan zijn de tickets nog niet beschikbaar. Heel vaak checken is dus de boodschap.