Italië heeft een schat aan schitterend kunstpatrimonium en de stad Rome maakt daar een belangrijk deel van uit met prachtige architectuur, resten uit de oudheid en beroemde musea. Natuurlijk moet je zeker de Vaticaanse -of Capitolijnse musea gezien hebben. En wie kent niet de Galleria Borghese en de Villa Giulia?
Maar wie vaak terugkeert naar de eeuwige stad zal zeker benieuwd zijn naar meer en anders. En dat is in Rome geen enkel probleem want de lijst telt meer dan 180 geregistreerde musea. Sommige zijn in handen van de stad of de staat, het zal je niet verbazen dat een groot deel in handen is van de Kerk maar er zijn ook een heel aantal private musea die louter op basis van schenkingen en toegangsgelden moeten rondkomen.
Uit die lange keuzelijst stel ik je graag een select groepje van vijf minder bekende musea voor die elk op hun manier verrassend uit de hoek komen. Het ene is al kleiner dan het andere maar de toegang is dan ook vaak gratis.
Inhoud
Parco museo ferroviario
Een indrukwekkende titel voor een klein maar fijn museum waarvan de ingang gelegen is langs het spoorperron van de metrolijn Roma-Lido in het Stazione Porta San Paolo (Ostiense)..




Hier wordt de geschiedenis van het Romeinse spoor vertelt met een permanente tentoonstelling van historische treinstellen en locomotieven uit begin tot midden vorige eeuw. Elke bekende spoorlijn zoals Roma-Lido, Roma-Viterbo, Roma-Castelli Romani en Roma-Fiuggi had zijn herkenbaar typisch treinstel met eigen kleuren en interieur. Alle voertuigen zijn toegankelijk gemaakt wat heel leuk is voor kinderen en doen je zo wegdromen naar lang vervlogen tijden toen reizen nog iets heel speciaals was.




Het museum is elke werkdag open en de toegang is gratis. In principe heb je een treinkaartje nodig om het perron te betreden maar als je uitlegt dat je het museum wil bezoeken, laat men je normaal wel door.
Dit museum kom je tegen in de Romewandeling “Ostiense“.
Museo della Via Ostiense
Precies rechtover het treinmuseum bevindt zich in de indrukwekkende stadspoort S. Paolo een klein stadsmuseum gewijd aan de Via Ostiense. Het museum vertelt het verhaal van deze historische weg tussen Rome en Ostia. Je vindt er een enorme maquette van de hele weg; tal van antieke inscripties en monumenten die tijdens de oudheid langs de weg waren geplaatst zoals beelden, graven en altaren; interessante plannen en luchtfoto’s van het antieke Ostia met de havens van Claudius en Trajanus en een grote verzameling prenten en foto’s uit de hele geschiedenis van de weg. Een aanrader voor wie ook Ostia antica gaat bezoeken.


Tot de topstukken behoren sporen van fresco’s uit de middeleeuwen en enkele fragmenten uit de catacomben. Interessant is ook de reconstructie van enkele gebouwen uit Ostia zoals de zogenaamde kleine markt.


Uit de ramen van de torens heb je een mooi zicht op de prachtige piramide van Cestius en wanneer je van de ene toren naar de andere loopt, neem dan zeker een kijkje over de borstwering voor een fraai panoramisch uitzicht.

Het museum is elke voormiddag geopend behalve op maandag en de toegang is gratis. De eerste en derde zaterdag van de maand kan je aansluitend (op reservatie) de piramide bezoeken.
Dit museum kom je tegen in de Romewandeling “Ostiense” en “Aureliaanse muur“.
Museo delle mura
Als je de stadsmuur volgt, kom je automatisch aan de stadspoort S. Sebastiano uit waar een andere beroemde weg de stad kruist: de Via Appia. In dit imposante gebouw is sinds 1990 het stadsmuseum gewijd aan de Aureliaanse muur gevestigd.


Keizer Aurelianus gaf in de derde eeuw opdracht tot de bouw van een nieuwe stadsmuur – ter vervanging van de oude verzwakte Servische muur – die een groot deel van de stad moest omringen en vandaag nog markant in het stadsbeeld aanwezig is. De negentien kilometer lange muur met zestien stadspoorten zou in functie blijven tot 1870 toen de Piëmontese troepen een bres maakten bij de Porta Pia en zo een einde maakten aan de Kerkelijke Staat van paus Pius IX.



Het museum in de zeven ruimtes van de poort is verdeeld in drie historische periodes: oudheid, middeleeuwen en hedendaags. Er zijn heel wat maquettes en bouwtekeningen te zien die een goed beeld geven van hoe de muren werden geconstrueerd en hoe ze door de eeuwen heen werden gerestaureerd.



Neem zeker de trap tot helemaal boven op het dakterras voor een schitterend panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende heuvels. Je kunt zonder moeite de EUROPA-wijk onderscheiden en heel wat torens en koepels van de historische binnenstad herkennen.



Via een smalle doorgang kan je een heel eind binnen in de stadsmuur wandelen. Dit is één van de weinige plekken waar de muur zo toegankelijk is en je een goed beeld krijgt van dit historisch waardevol monument.



Het museum is elke voormiddag geopend behalve op maandag en de toegang is gratis. Dit museum kom je tegen in de Romewandelingen “Via Appia Antica” en “Aureliaanse muur“.
Museo di Roma
Hoewel er dagelijks duizenden mensen flaneren op de fraaie Piazza Navona, vinden weinigen de ingang naar het Museo di Roma gevestigd in één van de mooie paleizen langs het plein: het Palazzo Braschi. Dit palazzo uit de achttiende eeuw werd gebouwd met stijlelementen van renaissance en barok en werd enkele jaren geleden prachtig gerenoveerd. De blikvanger is zonder meer de monumentale traphal van architect G. Valadier. De meeste kamers hebben nog hun originele wand- en plafondversieringen uit de late achttiende en vroege negentiende eeuw.



Wie echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad Rome kan niet om dit museum heen want het is het enige dat de titel “di Roma” mag dragen. In twaalf zalen wordt de sociaal-politieke en artistieke geschiedenis van de stad vertelt met meer dan honderdduizend werken zoals schilderijen, tekeningen, sculpturen, gravures, foto’s, meubels, kleding, keramiek, rijtuigen, interieurs en fresco’s die van de sloop gered werden.



Het museum biedt zo een unieke kijk op de geschiedenis van de stad, zijn nobele families en tal van verdwenen plaatsen. De ramen op elke verdieping bieden telkens een andere kijk op de omgeving zoals de Piazza Navona en de vele koepels van nabije kerken.



Wie een uitgelezen locatie zoekt voor een privaat cultureel evenement zoals een lezing, inauguratie of tentoonstelling kan hier één van de zalen huren. En zeg nu zelf, dit is toch een toplocatie in het hart van de stad!



Regelmatig organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen en gratis rondleidingen. Ik had de eer en het genoegen een gratis avondbezoek te mogen bijwonen geleid door de directrice van het museum dat maar liefst drie uren in beslag nam.



Het museum is elke dag geopend van 10u tot 19u behalve op maandag. De toegang is betalend. Dit museum kom je tegen in de Romewandeling “Parione”.
Museo Atelier Canova Tadolini
Als je langs de Via del Babuino wandelt van de Piazza Popolo naar de Spaanse Trappen, kun je een klein privaat museum bezoeken gewijd aan de beroemde beeldhouwer Antonio Canova uit Venetië. Het museum bevat het atelier waar hij werkte tijdens zijn verblijf in Rome eind achttiende – begin negentiende eeuw.


In 1818 schonk hij het atelier aan zijn favoriete leerling, Adamo Tadolini die een telg was van een bekende Romeinse familie van vier generaties beeldhouwers. In dit atelier werden meer dan vijfhonderd werken gemaakt die zowel in Italië als Europa, Amerika en zelfs Azië werden verkocht.


De erfgenamen van de familie Tadolini verkochten het atelier later aan de Galleria Antiquaria Benucci, die er ruim vierhonderd afgietsels, schetsen, documenten en gereedschappen verzamelde. Het erfgoed is geschonken aan de staat Italië en kan dus nimmer verkocht of verplaatst worden.



Het museum is elke dag geopend van 8u tot 20u behalve op zondag en de toegang is gratis. Bestel zeker een koffie aan de bar waarvan je dan aan een tafeltje tussen de beelden in het volgestouwde atelier kunt genieten van een werkelijk unieke locatie.
Deze plaats kom je tegen in de Romewandeling “Campo Marzio”.