Wijze weetjes

Boek ik best een verblijf binnen -of buiten de stadsmuren?

Metrohalte

Binnen de stadsmuren ligt het historische centrum en is alles perfect bereikbaar te voet of met het openbaar vervoer. De prijzen liggen in het algemeen wel hoger dan buiten de stadsmuren. Ben je met de wagen en/of wil je genieten van een ruime tuin met zwembad, dan kies je beter voor een plek buiten de muren.

Tip: sommige plaatsen liggen ver van een metrohalte en met de bus kun je lang onderweg zijn om het centrum te bereiken. Probeer daarom buiten de stadsmuren een verblijf te vinden op wandelafstand van een metrohalte.

Welke luchthaven kies ik bij het boeken van een vlucht?

Er zijn twee internationale luchthavens. Lees dit artikel voor meer info over de luchthavens en het vervoer van/naar. De meeste maatschappijen vliegen naar één vaste luchthaven maar er zijn uitzonderingen zoals Ryanair. In principe geldt Ciampino als de luchthaven voor low-cost maar dat is zeker niet altijd zo te vertalen naar de prijs van je ticket. Goed vergelijken is dus de boodschap.

Koop ik best een toeristenpas?

Er zijn verschillende toeristenpasjes in Rome verkrijgbaar zoals de Roma Pass of de Omnia Card. In Rome koop je jammer genoeg een pas niet om geld uit te sparen maar puur uit gebruiksgemak (bv. toegang museum én openbaar vervoer).

Kan ik met de auto naar Rome?

Dat kan maar het is een flinke afstand. Vanuit Brussel tel je ongeveer 1500 km, vanuit Amsterdam 1650 km. In Rome raad ik je af om met de auto rond te toeren. Je bent het niet gewoon, sommige Romeinen rijden veel bruter dan je verwacht en ze kijken niet naar een krasje bij het parkeren. Laat de auto dus best achter in een beveiligde parking of binnen je verblijf (en niet op straat). Lees meer.

Kan ik met de trein naar Rome?

Jazeker. Er is geen rechtstreekse verbinding met België of Nederland. Er zijn verschillende mogelijkheden, de ene sneller en duurder dan de andere. Tel vanuit Brussel 20 uren onderweg afhankelijk van het vertrekuur. Lees meer.

Kan ik te voet of met de fiets naar Rome?

De wandelroute naar Rome is een historische pelgrimage die al vele duizenden mensen maakten en elk jaar aan populariteit wint. Op internet vind je een pak info en reisverhalen over de Via Francigena die door Frankrijk, Zwitserland en Italië naar Rome voert voor en door wandelaars en fietsers. Meer info op pelgrimswegen.nl en www.viefrancigene.org.

Is Rome een veilige stad? Kan ik er alleen op reis?

Via Appia Antica

Rome is een veilige stad voor de toerist, ook de single reiziger. In de 25 jaar die ik Rome bezoek, heb ik me nog nooit onveilig gevoeld. Uiteraard zijn er zakkenrollers die uit zijn op de argeloze toerist.

 • Let op bij drukke plekken zoals de Trevifontein, trein – en metrostations en in de metro/bus dat je rugzak of handtas niet uit je zicht hangt.
 • De buurt rond Termini kan ‘s nachts wat guur overkomen maar dat is met alle stationsbuurten in wereldsteden het geval.
 • Maak een kopie van je belangrijkste documenten en bewaar deze in je verblijf. Doe aangifte in een politiekantoor bij diefstal.
 • Maak geen foto met een verklede gladiator. Ze vragen woekerprijzen en kunnen agressief overkomen.
 • Koop geen namaak zoals handtassen, brillen of juwelen van straatverkopers. Zowel kopen als verkopen is illegaal en kan een fikse boete opleveren zelfs in de luchthaven bij controles.
 • Boek geen toer met een gids die je op straat aanklampt. De prijs is duur en de inhoud pover.
 • Hang je rugzak niet op je rug. Zakkenrollers zijn erg bedreven in het opensnijden zonder dat je het merkt.

Kan ik met de kinderen naar Rome?

Villa Borghese

Ja natuurlijk, Rome is absoluut een leuke stad om met kinderen te bezoeken. Uiteraard zeul je ze niet dagen na elkaar van kerk naar museum. Kinderen vinden plekken als Piazza Navona, de Trevifontein of de Spaanse Trappen heerlijk. Lees dit artikel voor info en tips.

Hoe zit het met de siësta in Rome?

Rome is een internationale stad en de siësta laat zich minder gelden dan bv. in het zuiden van het land. De meeste musea en openbaar vervoer zijn de hele dag open net als de grote kerken. Restaurants, kantoren, kleinere kerken en sommige winkels sluiten de deuren tussen 13u.30 en 17u.

Moet ik toeristenbelasting betalen tijdens mijn verblijf in Rome?

Albergo

Ja, voor elke overnachting moet je als toerist verplicht een wettelijke bijdrage betalen. Afhankelijk van het type verblijf betaal je tussen de 2 en 7 euro per nacht per persoon. Met dit geld betaalt Rome de kosten voor een betere infrastructuur, huisvuilophaling en onderhoud. De betaling gebeurt bij aankomst. Vraag wel een bonnetje want veel uitbaters incasseren wel maar storten het vervolgens niet door aan de stad.

Tip: geen belasting voor kinderen jonger dan 10 en voor iedereen vanaf de 11de nacht.

 • Camping en jeugdherberg € 2.
 • Kamer, B&B, vakantiehuis € 3,50.
 • Agriturismo €4.
 • Hotels van €3 tot €7 afhankelijk van het aantal sterren.

Wat als ik ziek word in Rome?

 • Voor kleine pijntjes stap je de farmacia (apotheek) binnen.
 • Ben je flink ziek, vraag dan je host om een dokter te bellen.
 • Bij dringende en/of ernstige gevallen ga je naar de pronto soccorso (spoeddienst) van een ziekenhuis; het lijstje met alle spoeddiensten en actuele wachttijden in Lazio vind je hier. Het oproepnummer voor de ambulance is 112.

Tip: een vertaal-app zoals Google Translate op je smartphone is een aanrader.

Welke tips zijn er voor eten & drinken in Rome?

Je eet en drinkt uiteraard wat je wil en lekker vindt. Het is wel handig om de tradities en gewoontes te (her)kennen:

 • ‘s Morgens start je met een cappuccino en een brioche. Uitgebreid ontbijten (met kaas, vlees, eitjes, …) kent een Romein niet. Veel B&B’s geven een ontbijtbon die je in de plaatselijke bar mag inwisselen voor een koffie met koek. Zeur hier niet over en doe gewoon zoals de Romeinen doen. Geniet van de cappuccino en smul van die zoete maar lekkere koek.
 • Overdag wip je regelmatig een bar binnen voor een espresso staand aan de bar. Geen cappuccino meer na 11u. Alcohol wordt er doorgaans weinig gedronken.
 • Koop geen flesjes water maar tap gratis fris en lekker water aan de vele nasoni (drinkfonteintjes). Lees meer.
 • ‘s Middags kun je terecht in een bar voor een snelle hap (belegde boterhammen) of in een trattoria voor een bord pasta met een glas wijn. Alternatief is een (stuk) pizza met een biertje uit een pizzatent.
 • In de late namiddag kiezen we bij voorkeur voor een lekker ijsje dat je al wandelend likt, ondertussen vrienden en kennissen groetend (de passeggiata).
 • In de vooravond (vanaf 17u) ga je voor een aperitief. Aan een tafeltje buiten met wat lekkere hapjes die vaak in de prijs zijn inbegrepen.
 • ‘s Avonds (vanaf 20u) kiezen we voor een uitgebreider menu, naar gelang wat je overdag al hebt gegeten. Een pizza met een biertje of een menu met antipasti, pasta, vlees of vis en een dolce (dessert). Het kan allemaal maar het moet niet. Je kiest wat en hoeveel je eet, voel je niet verplicht om alle gangen te bestellen.